Ultimul act semnat de Florin Cîţu la Guvern!

Florin Cîţu a dat ultima semnătură înainte să plece de la Palatul Victoria

Joi, 25 noiembrie, în calitate de ministru interimar al Investițiilor și Proiectelor Europene, Florin Cîţu a semnat acordul de finanţare dintre România şi Comisia Europeană pentru PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

Este ultimul act semnat de Florin Cîţu în calitatea sa de ministru interimar la acest portofoliu, ne-au precizat sursele Capital.ro.

Astfel, în România va ajunge prima tranşă de bani de la Bruxelles în cadrul PNRR în maxim două luni de zile. Este vorba despre 1,8 miliarde de euro.

Ce rol va juca PNRR pentru noul Guvern condus de Nicolae Ciucă?

Subiectul PNRR a fost atins, joi, şi de către noul prim-ministru al României, Nicolae Ciucă. După ce Guvernul său a trecut de Parlament, acesta a declarat că miniştrii de resort se vor plia pe agenda şi pe respectarea termenelor pentru implementarea PNRR. În caz contrar, nu vor putea fi accesaţi banii prevăzuţi în acest plan, atrage atenţia Ciucă.

“A fost o discuţie şi o asumare vizavi de calendarul PNRR, toate aceste elemente de limitare în timp vor constitui priorităţile fiecărui ministru în parte. La PNRR există anexe în care sunt stipulate foarte bine termenele care trebuie respectate şi ca atare ne vom plia agenda pe tot ceea ce înseamnă respectarea acelor termene.

Este foarte clar că dacă nu se respectă termenele respective, nu vor fi accesaţi banii. Practic, problema noastră în momentul de faţă este cea a absorbţiei banilor, nu vorbim doar de PNRR, ci vorbim şi despre celelalte fonduri de la UE, care de asemenea trebuie să constituie o prioritate pentru Guvernul României”, a precizat, joi, premierul Nicolae Ciucă.

Mai devreme, în şedinţa plenului reunit al Parlamentului pentru votul de învestitură, Ciucă explica faptul că PNRR este “axul principal” în îndeplinirea obiectivelor Guvernului pe care îl va conduce.

“Următoarea direcţie are în centrul său Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. PNRR reprezintă axul principal în îndeplinirea obiectivelor noastre.

Folosirea acestor bani europeni este strâns legată de respectarea unui calendar bine stabilit şi de realizarea reformelor asumate în vederea îmbunătăţirii capacităţii instituţionale, guvernanţei corporative, digitalizării transporturilor şi creşterii siguranţei în domeniu, precum şi atingerea ţintelor europene de decarbonizare a transportului şi de protecţie a mediului, cu atenţie sporită asupra schimbărilor climatice”, a spus Nicolae Ciucă de la tribuna Parlamentului.