Locuitorii Capitalei se confruntă periodic cu tot felul de probleme legate de Metrorex: de la grevele spontane care le dau mari bătăi de cap până la criza din această vară, când trenurile au venit la intervale foarte mari, de 10-20 minute.
S-a invocat faptul că există datorii mari la firma de mentenanță, drept pentru care bucureștenii au putut accesa cel mai rapid mijloc de transport al metropolei metroul în condiții improprii, cu mari întârzieri.
Primăria trebuie să vină cu un sistem integrat de transport
Criza legată de Metrorex a atins apogeul anul trecut, pe vremea fostului ministru USR Cătălin Drulă, rămas celebru pentru acțiunea de forță cu ranga de demolare a chioșcurilor din incinta stațiilor, dar și pentru denunțarea monopolului exercitat de liderul de sindicat Ion Rădoi asupra companiei.
Chestionat de jurnalistul Ionuț Cristache, în podcastul România lui Cristache, ce măsuri are în vedere ministerul pe care îl conduce în actuala coaliție de guvernare, vicepremierul Sorin Grindeanu a confirmat că este posibilă preluarea Metrorex de către guvernul din care face parte, însă doar în anumite condiții.
Astfel, prima condiție ar fi ca PMB să prezinte un sistem integrat de transport. „Să discute și să fie în stare să prezinte un sistem integrat de transport pe București. De aceea eu sunt de acord, spre deosebire de alți miniștri care au fost la Transporturi… Gabi Firea a vrut metroul și Sorin Oprescu a vrut să ia metroul și miniștrii din acea perioadă nu au vrut să-l dea.
Eu sunt dispus să fac acest lucru tocmai pentru că sistemul integrat de transport din București trebuie privit în ansamblu, cuprinzând Metrorex. Eu sunt dispus la orice soluție care e benefică bucureștenilor”, a subliniat demnitarul.
Grindeanu: 2021 e singurul an în care Metrorexul nu a avut buget aprobat
Referitor la activitatea predecesorului său, mult mediatizată, ministrul social-democrat i-a cerut public lui Cătălin Drulă să prezinte rezultatele mandatului său legat de Metrorex. Invitatul a atras atenția că, în realitate, compania este pe marginea prăpastiei, lucru dovedit de criza din această vară provocată de datoriile sale istorice.
„Anul 2021 a însemnat un dezastru pentru Metrorex, e singurul an în care nu a avut buget aprobat. S-a terminat anul și ei nu aveau buget. Iar la sfârșitul anului 2021, sub înalta coordonare, datoriile Metrorex către compania care asigură mentenanță erau de aproape 200 de milioane, facturi neplătite. Această companie trebuie să înțeleagă într-un final, nu cu ranga, că nu așa se rezolvă lucrurile, trebuie să privească lucrurile altcumva.
Sigur că în toată Europa, transportul public nu este o activitate care să aducă mari venituri, dar nici nu poți de fiecare dată să fii într-o zonă d-asta de libertate și în final, lasă că vine Guvernul și plătește aceste minusuri. Nu”, a argumentat Grindeanu în podcastul EVZ-Capital.
Emisiunea integrală: