În ziua de miercuri, 1 noiembrie, a avut o nouă ediție a podcastului „HAI Live” cu Robert Turcescu. Jurnalistul a dezbătut împreună cu Victor Ciutacu și Mirel Curea mai multe subiecte de ultim moment, precum războiul din Israel.
Așadar, jurnaliștii Victor Ciutacu, Mirel Curea și Robert Turcescu au vorbit în cadrul podcastului „HAI Live” despre războiul din Israel și tensiunile din ultima vreme.
Victor Ciutacu spune că în societate există un antisemitism latent
În primul rând, jurnalistul Robert Turcescu l-a întrebat pe Victor Ciutacu dacă simte „un val de antisemitism” în ultime vreme. Întrebarea a venit după ce Cornel Nistorescu, director al ziarului Cotidianul, a lansat acuzații cu privire la originile etnice și religioase ale jurnaliștilor.
Răspunsul lui Victor Ciutacu nu a întârziat să apară. Jurnalistul a subliniat că, în opinia lui, există „un antisemitism latent” în societate. Totodată, spune el, tensiunile din ultima vreme au apărut după ce „s-a dat drumul la curea”.
„Simt că este un antisemitism latent în societate și nu numai în România. Acum s-a dat drumul la curea. E aproape la liber exprimarea sentimentelor antievreiești (…). Aseară, a fost Ciolacu la mine (n.red. în emisiune) și am aflat că ”Ciolacu este sluga mafiei evreiești care vrea să scoată banii cash” din piață”, a răspuns jurnalistul, înainte de a râde.
Acesta a completat prin a sublinia că afirmația respectivă îi depășește puterea de imaginație.
„Să fie atât de tari încât prin mafia lor să-și elimine banii și să îl facă pe Ciolacu instrument în acest sens… Asta depășește depășește puterea mea de imaginație, dar ma rog”, a mai spus Ciutacu în emisiunea de pe canalul de YouTube „HAI România”.
Mirel Curea s-a declarat surprins de articolul lui Cornel Nistorescu
La rândul lui, Mirel Curea a spus că articolul lui Cornel Nistorescu l-a surprins.
„În primul rând, pe mine m-a surprins. Nistorescu este un băiat deștept, nu un prost, dar are în unele momente niște răutăți apocaliptice. Uite cum este, după părerea mea, cu această obiectivitate. Ca ziarist, dacă ești obiectiv, trebuie să imiți comportamentul milițianului care face procese verbale de cercetare la fața locului. Un jurnalist trebuie să fie cinstit, nu obiectiv. Trebuie să fie subiectiv. Tot ce scrie el trece prin prisma sinelui.
Gândirea asta cum se alcătuiește? Cunoștințe, ce ai citit, experiență și memoria transgenerațională. (…) Bineînțeles că suntem subiectivi, mă. Păi ce înseamnă obiectivism? Obiectiv e Mântuitorul și Dumnezeu. Restul suntem subiectivi. A, că subiectivismul jurnalistului trebuie să fie cât mai întemeiat pe cunoaștere, asta este o altă discuție”, a completat jurnalistul.
Anterior, Ciutacu a subliniat într-o postare realizată pe Facebook că a fost mereu sincer cu privire la originile sale. De altfel, el nu consideră că acestea îi afectează munca în domeniul jurnalismului. Simultan, a menționat că nu și-ar imaginat ca în 2023 să fie necesar să se legitimeze etnic și religios, înainte de a lucra în media.