Diagnosticat vara trecută cu cancer pe când era în închisoare, în urma sentinței din procesul Gala Bute, Obreja a luptat până în ultima clipă, refuzând târgul propus de anchetatorii săi, acela de a face denunțuri.
Invitat în podcastul de pe canalul de YouTube „HAI România!”, realizatorul România TV Victor Ciutacu a dat mai multe detalii despre interviul exclusiv difuzat duminică, imediat după anunțul decesului lui Rudel Obreja, cu văduva acestuia, Antonia.
Obreja ar fi avut șanse să scape dacă se trata de la început
Victor Ciutacu a dezvăluit că a avut mai multe discuții cu soția fostului președinte al Federației Române de Box. A convins-o pe aceasta, vara trecută, să fie de acord să se dezvăluie public că soțul ei suferă de cancer la pancreas. Scopul a fost acela ca Rudel Obreja să aibă mai multe șanse să fie eliberat din închisoare pentru a se trata în regim de urgență.
Din păcate, a observat Victor Ciutacu, cancerul pancreatic este una dintre cele mai agresive forme de cancer. Jurnalistul și-a pierdut două rude apropiate în urma acestei boli necruțătoare. Iar dacă nu te tratezi dintr-o fază timpurie, e greu să trăiești mai mult de jumătate de an, a mai afirmat jurnalistul de televiziune.
Acesta s-a declarat impresionat de atitudinea fostului campion boxer, plină de bărbăție și demnitate. Cu atât mai mult cu cât putea obține o condamnare mai mică dacă accepta să facă denunțuri, cum a fost cel legat de Elena Udrea, cealaltă condamnată celebră a dosarului Gala Bute.
În context, Robert Turcescu a adus un contraexemplu, Ionel Arsene, care deși urmărit de autoritățile române, a fugit în Italia. „A zis pa justiție română. Unii mor în pușcărie, alții nici la bască nu-i doare”.
Ciutacu: Nu a cerut grațiere, ci întrerupere de pedeapsă
„Mi-a plăcut bărbăția cu care și-a înfruntat soarta. El nu a plecat din țară, a așteptat rejudecarea. Dacă nu tratezi cancerul de pancreas din prima, te duci în jumătate de an. Nu a cerut grațiere, ci întrerupere de pedeapsă”, a comentat realizatorul de televiziune de la România TV în studioul EVZ-Capital.
Ciutacu a citat mai multe declarații ale Antoniei Obreja, care a confirmat că soțului său i s-a propus să o denunțe pe Elena Udrea.
„Însă nu a putut semna o minciună. A fost senin până în ultima clipă. A zis că își iartă călăii”, a declarat Antonia Obreja. „La boala lui fiecare zi a contat”, a mai adăugat aceasta în emisiunea lui Victor Ciutacu de la România TV.
Mirel Curea: Dosarul e subțire
În opinia lui Mirel Curea, redactor-șef adjunct EVZ.ro, Rudel Obreja a făcut o mare greșeală atunci când a ales să nu părăsească țara, ca alți inculpați din dosare celebre cum a fost și Elena Udrea. Mai ales că dosarul lui era „subțire”.
Jurnalistul EVZ a afirmat că, din nefericire, așa cum s-a dovedit și în cazul judecătorului Stan Mustață, în închisoare e foarte greu să te tratezi de o boală, cu atât mai puțin de una incurabilă.
„Rudel Obreja ce să spun, că foarte rău că n-a plecat? Foarte rău a făcut. Justiția română și sistemul penitenciar omoară oameni. La fel s-a întâmplat cu Stan Mustață, cu Adamescu. Oamenii ăștia care pleacă se duc în țări ale Uniunii Europene care refuză să-i extrădeze. Pleacă fiindcă știu exact cum este cu justiția în România, cu sistemul penitenciar din România. (…) Dosarul lui Rudel e subțire. Dacă te îmbolnăvești în penitenciar, la revedere, ești mâncat”.
Sociologul Mirel Palada despre cinismul unui sistem
Într-o altă intervenție live, sociologul Mirel Palada a confirmat opinia lui Mirel Curea, subliniind că medicii din sistemul de penitenciare nu îngrijesc cu adevărat bolnavii, încălcând jurământul lui Hipocrate.
„Atitudinea medicilor din pușcărie e total cinică și lipsită de orice fel de umanitate și în contra jurământului lui Hipocrate, care ar trebui să fie mai presus de orice. Problema cu abuzurile care se fac în închisoare, atunci când persoane incomode politic sunt pur și simplu lăsate să moară, este structural aceeași cu problema instituțiilor românești care au lădat oamenii să moară cu zilele, sute de mii, în spitalele românești pentru că nu le-au dat acces la spital în perioada Covid. (…) Ca sociolog vă propun să ne gândim ce înseamnă statul, care e finalitatea statului (…)”, a mai observat sociologul în podcastul HAI România.