Mai precis, Poliția Română vrea să cumpere nu mai puțin de 3.000 de etilometre cu care să măsoare alcoolemia, conform unui anunț consultat de Capital. Spre deosebire de etilotest, etilometrul este certificat ca instrument de măsurare si respectă normele internaționale.
Față de etilotest, etilometrul este precis și, ca atare, poate fi folosit direct in instanță, fara sa fie nevoie si de probe biologice.
Adica șoferul nu mai trebuie condus la Institutul de Medicina Legală, pentru probe de sange. Asta inseamna și bani economisiti la buget, pentru ca Politia nu ar mai cheltui cu drumul si cu analizele.
Reamintim că în urmă cu ceva ani, Poliţia Rutieră a pierdut un proces intentat de un puternic om de afaceri din „Top 300 Capital”. Judecătorii au explicat că afaceristul a demonstrat că etilotestul folosit de polițiști nu este omologat și că doar rezultatul cu etilometrul constituie probă în instanță.
Așadar, acum, Inspectoratul General al Poliției Române cumpără 3.000 de etilometre, pe care le-a estimat că vor costa 37.512.600 de lei, ceea ce înseamnă peste 12.000 de lei bucata.
În România, șoferii găsiți vinovați pentru ucidere din culpă scapă cu pedepse blânde.
Codul penal prevede pedepse între 2 și 7 ani după gratii, dar cei mai mulți conducători auto sunt condamnați la închisoare cu suspendare, a spus președintele Asociaței Victimelor Accidentelor de Circulație, Cătălin Codescu, la Europa FM.
El susține că legislația trebuie modificată astfel încât să existe pedepse mult mai dure pentru cei care nu respectă regulile, atunci când se urcă la volan.
În Marea Britanie, 14 ani după gratii riscă să petreacă șoferii care se urcă băuți la volan și accidentează mortal o persoană. Iar Parlamentul din Regatul Unit vrea să înăsprească sancțiunile, precizează președintele Asociaței Victimelor Accidentelor de Circulație din România.
Potrivit cifrelor publicate de Comisia Europeană, anul trecut, în România, rata deceselor în urma accidentelor rutiere a fost de 96 de morți la 1 milion de locuitori, cu mult peste media europeană de 51 decese la 1 milion de persoane.