„Nu ne-a pus nimeni să ne închidem minele de cărbune. Nu ne-a pus nimeni să nu deschidem zăcământul de la Caragele. Nu ne-a pus nimeni să cumpărăm la un gaz foarte mare și gazele noastre din Marea Neagră să le dăm altei companii. Nu ne-a pus nimeni să facem aceste lucruri. Sunt rezultatul deciziilor luate de Guvernul României.”, susține fostul prim-ministru.
Neștiință, neimplicare, trădare sau toate la un loc?!
„Aici sunt trei aspecte: ori neștiință, ori este lipsă de implicare, ori e trădare, ori sunt toate la un loc. Legea Offshore nu este o lege în favoarea României. Toate gazele se duc pe Bursa de la Viena. Nimic nu rămâne pe bursa națională, pe Bursa de la București. Mai mult decât atât, pe Legea Offshore care se referă la exploatarea zăcămintelor care nu sunt pe uscat, deci în Marea Neagră, noi am introdus și legea Onshore, adică exploatarea zăcămintelor de mare adâncime de pe uscat. Cum e cel de la Caragele. Și acele gaze extrase se vor duce tot pe Bursa de la Viena. Și poate acesta este motivul pentru care nu am început până în prezent să exploatăm zăcământul de la Caragele, cu toate că acolo aveam o rezervă de gaze atât de utilă pentru România, aveam firme de foraj românești pe care le-am băgat în faliment și deja începuse exploatarea, nu trebuia decât să continuăm, ne trebuia 6 kilometri de conductă.”, a explicat Viorica Dăncilă.
Ordonanța 114 nu permitea liberalizarea pieței
„Prin ordonanța 114, atât de hulită la vremea aceea, am plafonat prețul la gaze și energie până în martie 2022, cu acordul Comisiei Europene, pentru că altfel intram în infringement. Acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că imediat cum am plecat de la guvernare, au liberalizat. Au liberalizat prețul la gaze pe o piață total nepregătită.”, a mai declarat fostul premier.