În urma eșecurilor suferite de armata Rusiei pe câmpul de luptă, tot mai multe voci vorbesc de o eventuală revoltă la nivelul ofițerilor lui Putin. Cât de adevărată este această ipoteză și ce implicații ar avea un eventual puci, ne-a explicat profesorul universitar Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic, la podcastul „România lui Cristache”.
„Dacă Putin dispare, în ce variantă dispare, se retrage, face un transfer de putere, e arestat de niște puciști… e o variantă de încheiere a războiului. (…) La nivelul elitei militare, ei pot să organizeze un puci. Sigur, puci este un cuvânt urât.
Dar să fii militar, să depindă viitorul statului al cărui militar ești, căruia i-ai jurat credință, de decizia ta, eu cred că nu poți să iei o decizie decât în favoarea țării tale. Și atunci puciul are o conotație mult mai pozitivă în istorie și în realitate”, susține profesorul universitar Armand Goșu.
Rețeta căderii lui Ceaușescu
„Dacă e să producă cineva schimbarea, mai degrabă e din zona militară. Asta înseamnă servicii secrete, asta înseamnă armată, asta înseamnă gardă națională, ministerul de Interne. Doar din zona asta poate să vină. Sunt civili în anturajul lui Vladimir Putin? Da. Civilii ăștia, însă, sunt foarte supravegheați de către serviciile secrete.
Cum a fost cu Ceaușescu. Nu l-au putut da jos, ce credeți? Tot cu serviciile secrete, tot Securitatea, tot armata… Și militarii au zis să-l dăm jos pentru că erau cu mâinile pline de sânge, știau ce au făcut la Timișoara…”, e de părere Armand Goșu.
Iarna îl salvează pe Vladimir Putin?!
„Eu cred că nu-l dau acum jos, pentru că ei încă mai cred în faptul că Putin este capabil să iasă bine din această criză. Putin, din nenumărate crize, a ieșit bine într-un fel sau altul, aproape ca pe minune.
Argumentul e că vine iarna. Iarna e cel mai mare dușman al Europei. Europa îngheață, o să le spună să nu mai livreze arme ucrainenilor, să pună presiune pe Zelenski să facă pace.
Putin, în momentul ăsta, are nevoie disperată de un armistițiu. Disperată! Singurul care poate opri contraofensiva ucraineană este armistițiul. În astea 3-5 luni până în februarie, martie, Putin având timp suficient să-și pună pe picioare o nouă armată, cu care dacă va ataca, nu va ataca Herson, cred că va ataca Kievul din nou”, a mai spus expertul în spațiul ex-sovietic Armand Goșu, în cadrul podcastului difuzat pe canalul de YouTube al EVZ Capital.