Victor Ciutacu, Robert Turcescu şi Mirel Curea au dezbătut marți, în cadrul podcastului EVZ-Play problema crizei energetice din Europa. Cei trei jurnaliști se întrebă care este scopul susținerii digitalizării și achiziției mașinilor electrice, în condițiile în care toată lumea spune că traversăm o adevărată criză energetică.

De ce vor digitalizare și mașini electrice dacă nu avem electricitate?

„În California le-au spus să nu-și mai încarce mașinile că este risc de blackout. Unde va duce toată povestea asta. De niște ani de zile suntem bătuți la cap cu trecerea asta pe electric. De doi ani de zile s-a umplut lumea de mașini electrice.

În România e o coadă la încărcat Tesla la mall-urile din București. Își cumpără mașini de 70.000 euro și merg să încarce moca la mall, coadă de 10-12 mașini Tesla, tot orașul s-a umplut de mașini electrice. Sunt grupuri de discuție de unde se ciugulește curent electric mai ieftin.”, a spus Robert Turcescu.

La rândul său, Mirel Curea a spus care ar putea fi motivul pentru care românii vor să își cumpere mașini electrice. Totodată, el a vorbit și despre cât de mult polează, de fapt, aceste mașini.

„Mi-a explicat unul, statul îți dă nu știu cât, prima baterie ți-o scshimbă gratis. El mi-a explicat că e rentabilă la taximetrie, dar nu își permite să plece afară din oraș. Ele nu poluează în exploatare, dar procesul de fabricație este mai poluant decât un BMW în exploatare. Părerea mea este că niște nealeași, comisarii și alții, simt nevoia să se legitimeze cu ceva, și apar cu aceste cretinisme”, a spus Mirel Curea.

Explicația lui Robert Turcescu

„Am vrut să-mi cumpărat Dacia Spring, facăută la chinezi. A ajuns o Dacia Spring, cu Program Rabla și beneficii, 11.000 și ceva de euro. De 11.000 de euro, și dacă se face benzina 10 lei litru, merg și bag în Volkswagen-ul meu Tiguan ani de zile.

Eu am această teorie și nimeni nu-mi poate explica cum am ajuns în această criză energetică. Gazul de la ruși s-a oprit când deja eram în criză energetică. La momentul acela, cineva, undeva, parcă a apăsat un buton și a zis: Hai să îi băgăm pe ăștia în priză.

A fost criza energetică, după a apărut povestea cu prețul benzinei, de a ajuns de la 6 lei la 8 lei și lumea s-a liniștit că nu a ajuns la 11 lei. La gaz la fel, ne bucurăm că nu a crescut prețul de 10 ori și că l-a plafonat guvernul.”, a spus la rândul său, Robert Turcescu.

Victor Ciutacu: Fiecare își servește stăpânii

De asemenea, jurnalistul Victor Ciutacu spune că sunt alte interese la mijloc pentru toată această criză energetică.

„Fiecare este pus de cineva, servește niște interese, își servește stăpânii, niciunul nu a câștigat vreun concurs sau olimpiadă să ajungă Comisar European. Este anti-economic. Rostul fiecărui vânzător este să vândă cât mai mult, nu cât mai puțin, e aberant. Trebuie să producă cât mai mult și să vândă cât mai mult, nu cât mai puțin.”, a spus și Victor Ciutacu, în podcastul EVZ-Play.

La rândul său, Mirel Curea spune că întrebările privind lucrurile absurde existau și în era lui Nicolae Ceaușescu.

„Aceleași întrebări ni le puneam pe vremea lui Ceaușescu vis a vis de chestiile absurde, precum hârtia igienică. Au închis minele de cărbune, acum le redeschid, francezii au închis centralele atomice, acum le redeschid.

Nu mai există gândire pe termen lung, pe vectori de dezvoltare.

În Finlanda au descoperit după al doilea război mondial că învățământul și educația sunt la pământ. Un profesor bătrân a făcut un plan de restructurare pe 20 de ani. Toate guvernele care au venit au avut obligația de a implementa acel plan. Nu venea câte un ministru, șase luni, cu alte idei de a pune învățământul pe picioare.

Acel plan a fost implementat în 20 de ani, toate guvernele erau obligate să-l respecte. Așa ceva nu mai există. Eu sper ca nenorocirea în care ne aflăm acum să producă niște lideri adevărați, nu toți agaricii care sunt peste tot în Europa.”, a mai spus Mirel Curea.

Naționalizarea energiei

„Există cadru legislativ pentru naționalizarea energiei, naționalizarea cu justă despăgubire. Ne reluăm în posesie exploatarea resturselor. Atunci statul român nu va mai putea vinde energia de 10 ori mai scumpă, francezii au naționalizat. Dacă ai un cadru legal asigurator nu mai poate orice vagabond care ajunge ministrul Energiei să vândă energia. Cu francezii și nemții nu au avut încotro. Statul are cadrul care îi permite să naționalizeze.”, a spus Mirel Curea.

Robert Turcescu a spus de ce a preferat statul român raționalizarea în loc de naționalizare.

„Dacă ar exista ce era înainte de 1 ianuarie 2021, adică un preț reglementat, nu ai avea nevoie de raționalizare. Statului român i-a convenit raționalizarea, pentru că banii ăștia mulți pe care ni-i scoate din buzunar, la care se adaugă 15% inflație, sunt bani folosiți să acopere diverse găuri, pensii speciale.”, a declarat și Robert Turcescu.

La rânsul său, Victor Ciutacu a amintit de perioada când Liviu Dragnea a introdus taxa de 1% din cifra de afaceri a multinaționalelor.

„Când a introdus Dragnea taxă pe stâlp de 1% din cifra de afaceri la multinaționale, au dat năvala toți ambasadorii și au retras ordonanța”, a precizat și Victor Ciutacu.

Întreaga emisiune poate fi urmărită pe canalul de YouTube EVZ Capital.