Cellphone Group Impex va furniza Direcţiei Naţionale de Anticorupţie (DNA) un sistem multifuncţional de interceptare, pentru suma de 2,8 milioane de lei, fără TVA, se anunța săptămâna trecută. Sistemul, care include şi un SUV 4X4, plus servicii de instalare şi configurare, va fi livrat până la finele lunii ianuarie 2021.
Contract important pentru DNA. Cellphone Group Impex a fost înfiinţată în anul 1997, are ca obiect de activitate „alte activităţi de servicii informaţionale” având 2019 o cifră de afaceri de 50.000 lei. Asociaţii firmei sunt doi cetăţeni israelieni, Arie Beizer, născut în anul 1950, în URSS, cu domiciliul în zona Guvernului României, din Sectorul 1 al Capitalei, şi cetăţeanul israelian Gil Youssef Cooper, născut în Israel, domiciliat, în trecut, în Gibraltar.
Contract important al DNA
Nu este primul contract între DNA și firma celor doi israelieni. În mai 2018 aceștia primeau încă o atribuire de 3.612.310,45 de lei cu TVA inclus (800.000 de euro). Era vorba despre achiziţia de echipamente tehnice de comunicaţii, aparate audio şi video de înregistrate, tehnică de înregistrare şi echipamente de telecomunicaţii. În data de 6 aprilie 2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a publicat anunțul pe SEAP (Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice), achiziția fiind finalizată în 25 mai, printr-o licitaţie restrânsă. O companie extrem de ciudată, cu o cifră de afaceri mică, două contracte publice, ambele cu DNA, de te face să ridici o sprânceană.
Ce se ascunde în spatele acestor achiziții, pe lângă obișnuitele microfoane și camere de luat vederi minuscule. Este vorba, cel mai probabil, de dotarea DNA cu tehnică de interceptare a comunicațiilor pe telefoanele mobile, nemaiputând folosi aparatura din proprietatea SRI. Ca urmare a deciziilor Curții Constituționale. Mașina de teren 4×4 va fi folosită pentru monitorizarea convorbirilor de la distanță, sau pentru identificarea locațiilor celor urmăriți de DNA.
Cât de sigure mai sunt conversațiile criptate?
Din ce în ce mai nesigure. Cea mai puțin sigură pare a fi WhatsApp, a cărei cheie de criptare a fost găsită, culmea, tot de israelieni. În mai 2019, Financial Times scria că aplicația de mesagerie WhatsApp a identificat o lacună de securitate care a permis celor care dețineau „cheia” să instaleze programe spion pe telefoane folosind funcția de apel obișnuită a aplicației. Proprietarul dispozitivului vizat nici măcar nu trebuia să accepte apelul, se spunea în știre, întrucât la câteva minute după ce atacatorul inițiază apelul „telefonul-țintă începe să-și dezvăluie conținutul criptat”. Se afirma că NSO, o firmă israeliană de securitate cibernetică, se află în spatele exploatării aplicației.
Inițial aceste acuzații au fost negate de compania israeliană, numai că ele au devenit realitate! Un grup de companii – inclusiv giganții tehnologici Google, Microsoft și Cisco Systems – au depus un demers legal (https://threatpost.com/tech-giants-lend-whatsapp-support-in-spyware-case-against-nso-group/162552/) numit amicus pentru a sprijini WhatsApp împotriva presupuselor activități ilegale de supraveghere cibernetică ale NSO, inclusiv vânzarea „supravegherii cibernetice ca serviciu” către guverne străine și către companii private. VMWare și GitHub au semnat, de asemenea, brieful împreună cu LinkedIn – o filială Microsoft – și Asociația Internet, care reprezintă zeci de companii de tehnologie, inclusiv Amazon, Facebook și Twitter.
Președintele NSO, Shiri Dolev, a apărat compania, spunând că ar trebui protejată împotriva acțiunilor în justiție, deoarece își vinde instrumentele de supraveghere electronică guvernelor și forțelor de ordine care le folosesc pentru a merge după infractori și pentru a găsi victime ale dezastrelor. O explicație extrem de subțire atunci când vorbim despre spionaj și încălcarea vieții private.
Mai vreți încă un element care să vă convingă că Whatsapp nu este sigur? Surse politice ne-au dezvăluit un fapt elocvent: Klaus Iohannis și Ludovic Orban nu au instalat acest sistem de mesagerie pe telefoanele lor. Folosesc alte aplicații, dar nu le vom dezvălui…