„Dragă Zelenski, știți că puteți conta pe sprijinul nostru loial pentru cauza libertății poporului ucrainean. Fiți tari și păstrați-vă credința neclintită!”, i- a scris Giorgia Meloni președintelui Ucrainei.

În ce direcție virează Italia în politica externă?

Italia va avea cel mai de dreapta guvern de după cel de-al Doilea Război Mondial. Presa internațională a scris că schimbarea de putere ar putea fi un avantaj pentru Vladimir Putin. Cert este că în coaliția Fratelli d’Italia condusă de Meloni – care mai include Liga Nordului a lui Matteo Salvini și partidul Forza Italia condus de Silvio Berlusconi – s-au creat disensiuni în ceea ce privește politica externă pe care viitorul premier ar fi mai oportun să mizeze.

Robert Turcescu a mărturisit că este încântat de rezultatul alegerilor din Italia, căci în opinia sa victoria dreptei conservatoare „avansează acest val politic (n.r. – al suveranismului)”.

Provocat de moderatorul podcastului EVZ Play să comenteze cum se reconfigurează sferele de influență odată cu noua putere a uneia dintre țările fondatoare ale Uniunii Europene, jurnalistul și analistul politic Ion Cristoiu a făcut mai multe aprecieri.

Meloni a exprimat revolta italienilor față de Bruxelles

Prima sa observație este aceea că, în ciuda intoxicării presei aservite discursului oficial, discursul politicienei italiene nu e unul populist și cu atît mai puțin fascist, cum s-a speculat cu denumirea pompoasă de post-fascism.

Cea mai sigur indiciu în acest sens, consideră reputatul gazetar, este că Meloni reprezintă zona nordului, unde se află bogăția Italiei. „Meloni nu are nicio legătură cu fascismul. Italienii au mari probleme economice. E vorba de reacția italienilor la Uniunea Europeană”, a explicat Cristoiu, în viziunea căruia votul din Italia a amendat pretențiile absurde ale Ursulei von der Leyen de a controla preferințele alegătorilor amenințându-i că le taie fondurile europene.

„Lovitura pentru Putin e că ea e împotriva Bruxelles-ului”

Pe de altă parte, din nou împotriva discursului oficial atât al presei românești cât și al celei occidentale, a precizat invitatul, cel mai favorizat de noul context internațional pare a fi Vladimir Putin.

„Să vedeți cât de proști ne cred unii! A venit Giorgia, toți tefeliștii și influencerii sunt entuziasmați de ce i-a zis ea lui Zelenski, că lovitură lui Putin. Lovitura pentru Putin e faptul că ea e împotriva Bruxelles-ului. Problema e că în interiorul Uniunii aduci  50 de milioane de oameni care sunt împotriva Bruxelles-ului. Bine, să se mărite cu Zelenski, dar îi dă posibilitate doamnei să atace Bruxelles-ul. Ce vor rușii, să atace Bruxelles-ul, ăsta e jocul de șah”, a conchis invitatul în studioul EVZ-Capital.

Emisiunea integrală: