Ziarul „Neamul Românesc” la 24 martie 1906. Era o perioadă când Transilvania era parte a Imperiului Austro-Ungar, iar românii de acolo se confruntau cu presiuni și politici de asimilare culturală din partea autorităților maghiare.
„Neamul Românesc” a fost fondat de Nicolae Iorga
„Neamul Românesc” a fost fondat de Nicolae Iorga, istoricul, criticul literar, documentaristul, dramaturgul, poetul, enciclopedistul, memorialistul, ministrul, parlamentarul, profesorul universitar și academicianul nostru român.
A avut un rol semnificativ în promovarea valorilor naționale și culturale românești. Totodată, a fost unul dintre cele mai influente ziare ale vremii.
Ziarul era difuzat gratis în Transilvania. Astfel, contracara politica de maghiarizare și întărea conștiința națională românească în rândul românilor transilvăneni.
Nicolae Iorga urmărea să ofere românilor din Transilvania acces la informații și idei care promovau identitatea națională românească, cultura și valorile lor, contribuind astfel la menținerea și consolidarea legăturilor dintre românii de pe ambele părți ale Carpaților.
Gest strategic și patriotic pentru drepturile românilor
Acesta a fost un gest strategic și patriotic. Era destinat să sprijine lupta pentru drepturile naționale și culturale ale românilor.
Printre multe altele, istoricul Alex Mihai Stoenescu amintește de faptul că George Călinescu are un capitol întreg dedicat lui Nicolae Iorga în „Istoria literaturii române”.
„George Călinescu, în ‘Istoria literaturii române’, are un capitol întreg dedicat lui Nicolae Iorga. Paradoxul care este? Îl prezintă pe Nicolae Iorga ca fiind orator. Principala calitate a lui Nicolae Iorga ar fi fost aceea de orator.
Restul, istorie, literatură, nu contează, ci doar calitatea lui de orator. Sigur, surprinde pentru că nu se poate reduce toată opera gigantica a lui Iorga la calitatea lui de orator. Dar asta l-a impresionat pe Călinescu, care a și urmărit conferințele și lecțiile de la Universitatea din București a lui Iorga.
Era impresionat de felul în care comunica Iorga, informația istorică, foarte atrăgător, foarte convingător. De aceea, el a considerat, evident în mod eronat, că principala calitate a lui Iorga este de orator. (…)
George Călinescu nu era bine văzut de Iorga și de ziarul său, Neamul Românesc. La un moment dat, unul din secretarii lui Iorga, care era și secretar de redacție (Georgescu Cocoș), chiar scrie un articol critic la adresa lui George Călinescu, declarându-l ‘redus mintal’ ”, a relatat istoricul Alex Mihai Stoenescu în cadrul podcastului difuzat exclusiv pe canalul de YouTube HAI România.