Execută-te singur şi scapi mai ieftin de restanţe!

Băncile le permit şi chiar îşi sfătuiesc clienţii rău-platnici să vândă în nume propriu bunurile pentru care nu mai pot achita ratele la creditele de locuinţă. Pe o piaţă imobiliară  aflată în continuare în stare de letargie, băncile nu reuşesc să vândă locuinţele preluate de la clienţii rău-platnici nici măcar atunci când le licitează la preţuri mult sub nivelul mediu. Aşa că, în contextul în care  reeşalonările creditelor deja au devenit măsuri

Băncile le permit şi chiar îşi sfătuiesc clienţii rău-platnici să vândă în nume propriu bunurile pentru care nu mai pot achita ratele la creditele de locuinţă.

Pe o piaţă imobiliară  aflată în continuare în stare de letargie, băncile nu reuşesc să vândă locuinţele preluate de la clienţii rău-platnici nici măcar atunci când le licitează la preţuri mult sub nivelul mediu. Aşa că, în contextul în care  reeşalonările creditelor deja au devenit măsuri periculoase, bancherii caută şi alte soluţii. „ Da, avem chiar destul de multe situaţii în care  le propunem clienţilor cu probleme să îşi vândă singuri proprietăţile în cazul cărora a început procesul de executare silită“, explică şeful corpului executorilor bancari al unei bănci de top din România. Potrivit acestuia, economiile pe care clientul le poate face ajung la 15-20% din valoarea proprietăţii. „Economiile provin din faptul că res­pectivul client nu mai este nevoit să plătească toate cheltuielile aferente scoaterii la licitaţie a bunului. În plus, el nu mai este nevoit să achite dobânzi penalizatoare în cazul în care judecătorii întârzie să dea decizia pentru începerea procedurii de executare silită“, spune executorul.

Procedură destul de simplă

Înainte de a face solicitarea către executorul bancar, clientul aflat în postura de a renunţa la locuinţa achiziţionată prin credit trebuie să îşi găsească un cumpărator. Singura condiţie impusă de reprezentanţii băncii este ca respectivul client să obţină un preţ cel puţin egal cu valoarea datoriei. „Procedura în sine este foarte simplă. Practic, clientul nu trebuie decât să facă o cerere către executorul bancar prin care solicită permisiunea de a vinde singur bunul. Dacă aduce dovada că preţul pe care l-a obţinut acoperă creanţa nu are decât să vândă respectivul apartament“, ne explică un executor bancar. Cum este calculată datoria totală în cazul executărilor silite  ne spun cei de la departamentul juridic al Piraeus Bank. „Creanţa definită la momentul trecerii la executarea silită este formată din principalul neachitat (suma împrumutată), dobânda aferentă creditului neachitat, calculată până la data declanşării procedurii de executare, şi penalităţi de întârziere, conform clauzelor contractului de credit“, explică aceştia.

Economii substanţiale

Executorii bancari spun că în cazul în care clientul alege să îşi vândă singur locuinţa,  acesta face o economie de minimum 15% din valoarea bunului. Această economie provine din eliminarea cheltuielilor cu licitaţia, dar şi din faptul că procedura poate fi mai rapidă, nedepinzând de decizia unei instanţe, aşa cum se întâmplă în cazul în care banca decide să organizeze licitaţie pentru vânzarea respectivului bun. Pe exemplul concret al unui apartament cu două camere situat într-o zonă decentă a Capitalei, economiile ajung la aproximativ 9.000 de euro, în contextul în care preţul unei astfel de locuinţe este de circa 60.000 de euro în acest moment. Avantajul clientului poate fi însă şi mai mare dacă luăm în considerare faptul că băncile nu vând întotdeauna apartamentele „ la prima strigare“, fiind obligate prin lege ca la a doua licitaţie preţul de vânzare să fie mai mic cu 25% decât cel iniţial, iar la a treia, cu 50% mai mic. În acest context, suma economisită poate fi de ordinul zecilor de mii de euro, ca să nu mai vorbim de faptul că executatul nu poate ajunge în situaţia de a aduce bani de acasă pentru a acoperi creanţa.

9.000 de euro poate economisi un client care nu îşi mai poate achita ratele la bancă în situaţia în care îşi vinde singur apartamentul cu două camere

Scuze la ghişeu

De ce nu mai plătesc unii clienţi ratele la bancă

Confruntaţi cu probleme la plata ratelor pentru credite, unii clienţi ai băncilor aduc motivaţii cel puţin ciudate în încer­carea de a convinge banca să îi mai păsuiască. Gama acestor explicaţii merge de la motive de-a dreptul ridicole, până la unele care ţin de spectrul tragicomic.
 
Mi-am pierdut buletinul!

„Plătesc luna viitoare, că asta am avut nişte cheltuieli mai mari pe care nu le prevăzusem. Stiţi cum e de sărbători, banii se duc pe altele“, explică un client cu probleme al Unicredit Ţiriac. Oamenii pot merge însă chiar mai departe încercând să impresioneze omul de la ghişeul băncii. Nu puţine au fost cazurile în care, la câteva bănci din România, au venit clienţi care au cerut amânări la plată pentru că şi-au pierdut buletinul, pentru că a mai apărut un membru în familie, pentru că le-a crescut întreţinerea sau factura la gaze naturale sau pentru că au nevoie de bani pentru vacanţă.

De ce să mai plătesc rate dacă nu mai am maşina?!

Această explicaţie a adus-o clientul unei bănci greceşti din România atunci când a fost întrebat de ce nu mai plăteşte ratele lunare la un credit auto pe care îl con­tractase în urmă cu doi ani. Şi asta nu e totul. Există şi motivaţii care au chiar un substrat real, însă nu ar putea fi niciodată acceptate de bancheri. „Garsoniera pe care acum doi ani am dat 70.000 de euro, acum mai valorează doar 40.000 de euro. Cu banii ăştia, acum îmi iau un apartament cu două camere. Aşa că mai bine las garsoniera şi îmi iau un apartament“, se gândeşte un client care a oferit băncii locuinţa pe care o achiziţionase prin intermediul unui împrumut ipotecar contractat pe 30 de ani.