Procesul de la Târgoviște „a fost una dintre cele mai grotești încropeli judiciare din istorie”. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu este de părere, însă, că Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați strâmb, dar executați drept.
Într-un recent articol postat pe pagina sa de socializare, gazetarul a abordat subiectul Revoluției din 1989. El a comentat analizele prezentate în aceste zile la televizor. Acesta a discutat despre teoria conform căreia Revoluția ar fi fost de fapt o lovitură de stat pusă la cale de sovietici.
CTP consideră o minciună că Revoluția ar fi fost o lovitură de stat
Cristian Tudor Popescu a subliniat că această teorie este, în cuvintele lui, o „minciună în falș”, folosind o expresie memorabilă. Mai exact, el a argumentat că nu este vorba despre o simplă greșeală sau despre o eroare involuntară, ci despre o manipulare intenționată menită să inducă în eroare publicul și să prezinte evenimentele într-o lumină falsă.
Jurnalistul a ținut să puncteze că timișorenii nu au fost aduși în stradă de nimeni. Cristian Tudor Popescu a subliniat că aceștia au rezistat cu determinare zile în șir în fața tirurilor de armă trase asupra lor de către Armată, Securitate și forțele de interne. O astfel de hotărâre nu poate fi influențată de niciun agent rus sau american.
„Să faci așa ceva nu te poate manipula niciun agent rus sau american. Ca și pe cei care au stat în fața tancurilor, taburilor și rafalelor de trasoare în Piața Universității, în noaptea de 21 decembrie, zeci dintre ei fiind uciși”, a comentat jurnalistul.
Timișorenii erau adevărați revoluționari, nu doar rebeli
În opinia sa, acești oameni erau adevărați revoluționari, nu doar rebeli. Ei nu cereau simpla supraviețuire într-un climat de confort, hrană sau medicamente, ci strigau „Jos Ceaușescu!”, „Jos comunismul!”, „Libertate!”.
„În spinarea lor s-au suit Iliescu și ai lui, majoritatea, într-adevăr, legați de URSS”, a continuat acesta.
Cristian Tudor Popescu a amintit de ordinul dat de Ceaușescu ca armata Armata să tragă – ilegal în manifestanți. Scopul declarat a fost de a-i extermina.
„Cei uciși înainte de 22 sunt jertfe pe altarul lui. Judecarea lui pentru crimă în masă era obligatorie”, spune jurnalistul.
Procesul de la Timișoara, cea mai abominabilă fabricație judiciară
Mai departe, Cristian Tudor Popescu abordează subiectul procesului și execuției celor doi soți. El spune că nu există îndoială că procesul de la Târgoviște a reprezentat una dintre „cele mai grotești încropeli judiciare din istorie”. Din perspectiva justiției, orice avocat ar fi putut demonta cu ușurință acea înscenare ca fiind nulă și lipsită de temei. Totuși, a spus el, aceasta nu transformă pe Nicolae și Elena Ceaușescu în victime.
„De ce? Pentru că „legile” acestei înscenări sunt cele ale tuturor proceselor în comunism împotriva unor comuniști, din 1917 încoace. Sinistrele mascarade ale anilor `30 în URSS sub Stalin, în care nenumărați bolșevici vechi, apropiați ai lui Lenin, au fost lichidați, sau cele din țările lagărului socialist în anii `50 – Rudolf Slansky, secretar general al Partidului Comunist din Cehoslovacia, spânzurat împreună cu alții 10 fruntași comuniști, ungurul Laszlo Rajk, împușcat, albanezul Koci Xoxe, executat, bulgarul Traicio Kostov, spânzurat, românul Lucrețiu Pătrășcanu, împușcat…”, a scris jurnalistul.
Jurnalistul punctează că decizia execuției a fost una corectă
Pe de altă parte, jurnalistul aduce în discuție faptul că verdictul în cazul celor doi era deja stabilit. El a sugerat că, la momentul respectiv, justiția nu și-a făcut datoria.
„Sentința era deja scrisă, generalul Stănculescu confecționa avioane de hârtie, din plictiseală, iar Virgil Măgureanu își studia manichiura – judecătorul n-a clipit, debitând că pedeapsa cu moartea va fi aplicată de îndată, cu drept de recurs în 12 zile!”, a spus Cristian Tudor Popescu
În opinia sa, decizia din 25 Decembrie de la Târgoviște nu a fost una justă. Atunci, a spus el, nu s-a făcut dreptate. Dar a fost o hotărâre corectă. Ceaușeștii meritau să fie aduși la răspundere de furia transnațională care i-a născut. Jurnalistul a arătat că, din punct de vedere moral nu aveau dreptul să fie supuși unui proces conform legilor și procedurilor unui stat de drept. Astăzi, aceste legi oferă scăpare atâtor infractori.
„Cerul cu stele deasupra mea și legea morală din mine”, stă scris pe mormântul lui Immanuel Kant. Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați, strâmb, de stelele roșii și executați, drept, de legea morală a cerului de deasupra noastră”, a punctat Cristian Tudor Popescu.