Executivul a agreat cu FMI ţinta de deficit pentru anul viitor de 4,4%

Guvernul a agreat cu FMI, CE şi BM ca ţinta de deficit să rămână neschimbată, 6,8% pentru anul acesta, 4,4% pentru 2011 şi aproximativ 3,1% pentru 2012, a spus remierul Emil Boc. “Acest lucru l-am agreat cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială: ţinta de deficit rămâne neschimbată, chiar dacă au venit vremuri grele, inclusiv sub aspectul inundaţiilor care ne-au adus, din nefericire, alte probleme suplimentare. Ţinta rămâne aceasta: 4,4% în

Guvernul a agreat cu FMI, CE şi BM ca ţinta de deficit să rămână neschimbată, 6,8% pentru anul acesta, 4,4% pentru 2011 şi aproximativ 3,1% pentru 2012, a spus remierul Emil Boc.

“Acest lucru l-am agreat cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială: ţinta de deficit rămâne neschimbată, chiar dacă au venit vremuri grele, inclusiv sub aspectul inundaţiilor care ne-au adus, din nefericire, alte probleme suplimentare. Ţinta rămâne aceasta: 4,4% în 2011, iar în 2012 spre 3,1% deficit. Asta înseamnă că trebuie să ajustăm funcţionarea acestui stat cu privire la cheltuielile pe care le are, în raport cu ceea ce el produce”, a explicat premierul, miercuri, la postul public de radio.

Premierul s-a arătat optimist cu privire la primirea următoarelor tranşe de împrumut de la FMI şi CE, programate pentru luna septembrie.

Dacă cele peste 900 de milioane de euro pe care îi vom primi în această toamnă de la FMI vor merge la Banca Naţională a României, suma de 1,2 miliarde de euro primiţi de la CE vor merge la Ministerul Finanţelor Publice şi vor fi utilizaţi de Guvern pentru finanţarea deficitului bugetar.

BNR va returna banii pe care îi primeşste de la FMI

Despre banii pe care România îi va primi de la FMI, Emil Boc a precizat că ei vor fi returnaţi tot de către BNR, care îi şi primeşte.

“BNR este cea care gestionează aceşti bani (împrumutul de la FMI – n.r.), ea este aceea care returnează înapoi la FMI banii pe care îi primeşte şi, în esenţă, aceşti bani sunt utilizaţi pentru consolidarea rezervei valutare a ţării, astfel încât, pe de o parte, cursul euro-leu să fie menţinut la un nivel echilibrat şi să nu fie scăpat de sub control şi, pe de altă parte, la consolidarea acestor rezerve ale ţării”, a subliniat şeful Executivului.

Scopul împrumutului e de a ajuta România să se întreţină singură

Potrivit premierului, scopul împrumutului de la organismele internaţionale este acela de a ajuta România să iasă din starea de împrumut, în condiţiile în care se consumă mai mult decât se produce.

“Scopul acestor împrumuturi este să te ajute să ieşi din starea de împrumut şi să te ajute să poţi să te întreţii singur.
România trebuie să ajungă în situaţia în care să se poată autoîntreţine, şi dacă ia un împrumut, aşa cum o familie ia un împrumut să-şi cumpere o casă şi plăteşte rate pe termen lung, şi România trebuie să ia împrumuturi numai ca să se dezvolte, să creeze locuri de muncă şi nu să plătească doar ajutoare sociale. Cum s-a făcut, din nefericire, până nu demult, şi atunci trebuie să iei măsuri mai dure”, a conchis premierul.