Mai precis, executivul a decis eliminarea celor 24 de companii publice (17% din total), retragerea acţionarială din alte opt (6% din total), şi a anunţat că urmăreşte eliminarea viitoare a altor 13 companii de stat, vânzarea acţiunilor minoritare pe care le are în 35 de societăţi comerciale, precum şi o decizie privind fuziunea altor nouă fundaţii ale statului, potrivit vicepremierului spaniol, Soraya Saenz de Santamaria.
Purtătorul de cuvânt al executivului spaniol a explicat că este vorba de un total de 85 de companii publice care vor fi afectate de aplicarea măsurilor decise vineri, iar obiectivul este ordonarea finanţelor administraţiei publice, pe criterii legate de eficienţă în sectorul public de afaceri. Fără să estimeze suma totală care va fi economisită astfel de la buget, vicepremierul spaniol a arătat însă că planul va duce la reduceri de cheltuieli în valoare de peste un milion de euro pe an, sumă corespunzătoare diurnelor celor 154 de consilieri ale companiilor publice vizate, care nu vor mai activa în cadrul acestora.
Soraya Saenz de Santamaria a precizat şi că măsurile luate vineri constituie doar primii paşi, din cadrul unui proces mai larg al raţionalizării sectorului public, proces care va avea alte etape de-a lungul acestei legislaturi. La mijlocul lunii februarie, guvernul anunţa, de asemenea, că salariul maxim de bază pe care îl poate încasa un director al unei companii de stat din Spania este limitat la 105.000 de euro pe an, iar în medie, veniturile acestor directori urmau să scadă cu până la 30%.
SURSA: Agerpres