Armata Rusiei a raportat luni că a lansat rachete de croazieră Kalibr cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor condiționate, respectiv nave și obiecte terestre îndepărtate ale „inamicului său”. Totul a avut loc în timpul exercițiilor militare din Marea Baltică.
Menționăm faptul că, la rândul său, NATO efectuează exerciții militare în Marea Baltică, alături de Suedia și Finlanda, întrucât ambele state vor să intre în Alianța Atlanticului de Nord.
Armata Rusiei a tras cu rachete de croazieră în ţinte care imită obiective ale NATO
Lansările electronice cu rachete de croazieră Kalibr au fost efectuate ca parte a exercițiului operațional al Flotei Baltice a Federației Ruse. Aceasta este o asociație operational-strategică a marinei ruse în Marea Baltică. Principalele sale puncte de bază sunt Baltiysk (regiunea rusă Kaliningrad) și Kronstadt (regiunea rusă Leningrad).
„În zonele maritime ale Flotei Baltice, grupuri de nave formate din nave mici de rachete Mytishchi, Sovetsk, Odintsovo, Zeleny Dol au efectuat lansări electronice cu sisteme de rachete Kalibr la ținte care imită detașamentele de nave de război ale unui inamic condiționat, precum și la obiectele de coastă ale unui inamic condiționat situat la o distanță considerabilă de nave.
Ca urmare a lansărilor electronice, toate obiectivele desemnate au fost lovite cu succes”, a declarat luni serviciul de presă al Flotei Baltice a Federației Ruse, relatează Interfax.
NATO a început exercițiile militare în Marea Baltică
Așa cum am scris anterior, 14 state membre NATO, împreună cu două state partenere (Suedia și Finlanda) participă acum la exercițiul militar Baltic Operations (BALTOPS 22), având peste 45 de nave,75 de aeronave și 7.500 de soldați profesioniști.
Baltic Operations (BALTOPS 22) este un exercițiu anual de primă mărime, axat pe domeniul maritim. Acesta se va desfățura în regiunea baltică între 5 iunie și 17 iunie și va oferi o oportunitate unică de antrenament militar pentru a consolida capacitățile de răspuns combinate, esențiale pentru menținerea libertății de navigație și a securității în Marea Baltică.
Printre națiunile participante se numără: Belgia, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Țările de Jos, Polonia, Suedia, Turcia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.
Aceste state occidentale vor exersa o serie de capacități care demonstrează flexibilitatea inerentă a forțelor maritime. Exercițiile militare includ operațiuni amfibii, artilerie, antisubmarin, apărare aeriană, operațiuni de deminare, eliminarea munițiilor explozive, vehicule subacvatice fără pilot și intervenții medicale.
În plus, BALTOPS 22 prezintă scenarii robuste de răspuns medical, în special în timpul antrenamentelor de recuperare a personalului de la bordul unui submarin. Exercițiul se bazează pe iterațiile anterioare prin consolidarea încorporării domeniului spațial prin intermediul Centrului Spațial al NATO.
Suedia găzduiește exercițiul militar Baltic Operations
În acest an, exercițiul respectiv a debutat la Stockholm (Suedia) de data de 5 iunie. Menționăm faptul că BALTOPS 22 coincide cu cea de-a 500-a aniversare a marinei suedeze.
De asemenea, Gotland (insula suedeză) a găzduit exerciții de apărare ca parte a BALTOPS 22. Soldații Suediei au exersat întărirea rapidă și apărarea insulei împotriva unui inamic simulat, interpretat în acest an de Unitatea Expediționară 22 a Corpului de Infanterie Marină al Statelor Unite ale Americii (22nd MEU).