Un studiu recent publicat în revista Addictive Behaviours sugerează că exercițiile fizice regulate pot fi cheia ameliorării simptomelor mahmurelii. Studiul a implicat 1676 de studenți care au avut cel puțin o mahmureală în ultimele trei luni.
Exercițiile fizice regulate ar putea reduce severitatea mahmurelii
Un studiu recent publicat în revista Addictive Behaviours sugerează că exercițiile fizice regulate pot fi cheia ameliorării simptomelor mahmurelii.
Studiul a implicat 1676 de studenți care au avut cel puțin o mahmureală în ultimele trei luni. Toți participanții au făcut cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână. Rezultatele au indicat o asociere semnificativă între activitatea fizică și simptomele mahmurelii.
Nu este surprinzător faptul că persoanele care au consumat mai mult alcool s-au confruntat cu mahmureli mai frecvente și cu o severitate mai mare. Cu toate acestea, aceste asocieri au fost reduse la persoanele care s-au angajat în activități fizice viguroase (cum ar fi alergarea), sugerând că nivelurile mai ridicate de exerciții fizice pot reduce severitatea simptomelor mahmurelii.
Explicațiile cercetătorilor
Mai multe mecanisme pot ajuta la explicarea motivului pentru care activitatea fizică ar putea atenua simptomele mahmurelii. Aceasta modifică răspunsul la durere, care este adesea cauzat de factori precum deshidratarea, inflamația și somnul perturbat.
În primul rând, exercițiile fizice declanșează eliberarea de endorfine, hormoni produși de creier care servesc drept analgezice naturale. Exercițiile fizice regulate pot chiar crește nivelul de bază al endorfinei, ceea ce poate duce la o percepție mai scăzută a durerii și a disconfortului în timpul mahmurelii.
În al doilea rând, activitatea fizică regulată contribuie la un somn de mai bună calitate, care este însoțit de simptome slabe ale mahmurelii. Alcoolul reduce somnul REM, care este partea din ciclul de somn care ajută creierul să se odihnească și să se recupereze. Exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți durata și calitatea somnului și pot reduce numărul de ori în care vă treziți în timpul nopții, îmbunătățind recuperarea generală după mahmureală.
În al treilea rând, exercițiile fizice reduc inflamația, care poate agrava simptomele mahmurelii. Alcoolul declanșează un răspuns inflamator, care poate agrava simptome precum durerile de cap, durerile musculare, oboseala și sensibilitatea la lumină și sunet. Exercițiile fizice au proprietăți antiinflamatorii bine documentate, ceea ce înseamnă că persoanele care fac exerciții fizice în mod regulat ar putea simți mai puțin disconfort legat de inflamație în timpul mahmurelii.
Nu trebuie făcute excese
Cu toate acestea, concluziile studiului nu ar trebui considerate o scuză pentru a face excese, ci mai degrabă evidențiază modul în care exercițiile fizice echipează organismul pentru a face față mai bine consecințelor unei nopți de băutură, ceea ce ar putea face diminețile grele mai ușor de gestionat.