Cum ar arăta o confruntare China-SUA? Un site american de specialitate imaginează un astfel de război, din anul 2026, în Marea Chinei de Sud.
În ciuda negocierilor purtate ani la rând într-un așa numit „conflict înghețat” pe apă, China, Filipine și Vietnam nu mai par să ajungă la un acord asupra disputatei Mări a Chinei de Sud, principalul teatru geopolitic al lumii.
Marea bătălie a marilor puteri
Tensiunile ajung la un milimetru de punctul de fierbere, deoarece Beijingul a început în cele din urmă lucrările de recuperare la Scarborough Shoal și a plasat mai multe platforme petroliere în afara zonei economice exclusive a Vietnamului. Și asta nu e tot.
În această dramă fictivă, Beijingul pare tot mai pregătit pentru conflicte militare, dacă în aceste dispute teritoriale, rivalii săi nu bat în retragere.Iar oficialii chinezi și-au avertizat omologii americani că, dacă ar interveni în orice posibil conflict cinetic, Beijingul nu ar avea de ales decât să atace toate „bunurile” SUA din regiune cu „forță maximă”.
Și ca să fie clar că nu se joacă, Beijingul scufundă un distrugător dezafectat, cu o racheta balistică anti-navă DF-21D cu o rază de acțiune de 1250 km.
Deci, ce ar trebui să facă America într-un astfel de coșmar fie el și fictiv?
Americanii ar trimite două grupuri portavioane în Marea Chinei de Sud, unul din Japonia și altul care se deplasează cu viteză maximă din Orientul Mijlociu.
Dar ceea ce preocupă China nu vor fi portavioanele puternice pe care Washington-ul le are la dispoziție, ci două nave de luptă reconstruite din clasa Iowa, înarmate până-n dinți cu cele mai recente și devastatoare rachete de croazieră Tomahawk, cu rază lungă de acțiune. Pentru că, da, este clar că America va readuce cuirasatele în luptă, cel puțin în acest scenariu fantezist.
Singurul mod în care puterea navală americană își poate susține dominația de-a lungul coastei chineze până la primul lanț insular ar fi construirea unei nave de război înarmată până-n dinți, care poate elimina cât mai multă putere de foc.
Iar navele care îndeplinesc cel mai bine acest rol, așa cum au dovedit-o în marile războaie, sunt cuirasatele masive modernizate din clasa Iowa, construite în anii 1940.
Recondiționate și reconstruite, cuirasatele ar putea deveni nu numai arma supremă de control maritim, ci ar putea să reziste atacului armelor chineze anti-navă lansate de pe uscat, din aer și de pe apă, ci și la diferite tipuri de platformele de arme.
Dar cele mai importante progrese pot ține de supraviețuire. Motivul perfect pentru a construi nave mari poate fi promisiunea producerii de energie electrică. Cele mai interesante inovații în tehnologia navală implică senzori, tehnologie fără pilot, lasere și arme de cale ferată, dintre care cele mai multe consumă multă putere.
Navele mai mari pot genera mai multă putere, crescând nu numai letalitatea lor, ci și supraviețuirea lor (lasere antirachetă, tehnologii de senzori defensivi, sisteme de apărare apropiată).
Chiar dacă tehnologia oferă soluții la unele probleme și costurile ar trebui să scadă, pentru mulți este evident că navele de luptă clasice, precum cele din clasa Iowa, vor rămâne doar obiecte de muzeu.
Chiar dacă Washingtonul se confruntă cu dificultăți în menținerea și pregătirea foțelor sale, revenirea la gloria vechiului cuirasat nu este decât un vis.