Forțele Navale Române găzduiesc exercițiul multinațional „Sea Shield 24”
Între 8 aprilie – 21 aprilie, Forțele Navale Române găzduiesc exercițiul multinațional „Sea Shield 24”. Vor fi prezente 12 state aliate și partenere, inclusiv Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Marea Britanie, Moldova, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Turcia și Statele Unite ale Americii. Ceremonia inaugurală a exercițiului militar va avea loc luni, 8 aprilie 2024, între orele 08:50 și 10:00, la Terminalul Pasageri din Portul Constanța. În cadrul acestei ceremonii vor fi detaliate scopul, obiectivele, participanții și procedurile de desfășurare.
Peste 2.200 de militari se vor instrui în Marea Neagră, pe litoral, pe cursul fluviului și în Delta Dunării
La acest exercițiu vor lua parte și diverse categorii de forțe din cadrul Armatei României, alături de structuri din sistemul național de apărare. Peste 2.200 de militari și 135 de echipamente (27 de nave pentru mare și fluviu, 17 aeronave și 91 de vehicule și ambarcațiuni) se vor instrui în Marea Neagră, pe litoral, pe cursul fluviului și în Delta Dunării. Activitățile de formare se vor concentra pe:
- combaterea activităților ilegale pe mare și pe fluviu;
- monitorizarea maritimă și fluvială;
- operațiuni de căutare și salvare în apă;
- asistență acordată unei nave aflate în pericol și asigurarea securității infrastructurii critice.
Exercițiul multinațional „Sea Shield 24” reprezintă apogeul activităților desfășurate de către Forțele Navale Române sub îndrumarea Comandamentului Componentei Navale „Viceamiral Ioan Georgescu” în anul de instrucție 2024. Joacă un rol crucial în promovarea inițiativelor și intereselor României la nivel regional și la nivel internațional. Contribuie la consolidarea interoperabilității între forțele participante.
Un obiectiv esențial este optimizarea cooperării interinstituționale și sincronizarea planificărilor la nivelul Forțelor Navale, în colaborare strânsă cu celelalte categorii de forțe.
Începând cu anul 2015, când a avut loc prima ediție a acestui exercițiu, scenariile sale au fost adaptate constant pentru a răspunde cu promptitudine întregului spectru de amenințări la adresa securității regionale.
Cum a luat naștere Marina Română?
În urma încheierii marilor invazii suportate de români timp de un mileniu și consolidării statelor medievale, circulația pe Dunărea de Jos și în zona Mării Negre a cunoscut o revitalizare semnificativă. Porturile românești de pe litoralul vest-pontic atrăgeau negustori din metropole comerciale precum Genova și Veneția din Italia, din Barcelona și chiar din Catalunia îndepărtată, venind să desfășoare și să achiziționeze mărfuri.
Această intensă activitate maritimă se extindea și pe calea navigabilă a Dunării, precum și pe uscat, pe unul dintre principalele drumuri comerciale ale epocii, care pornind de la Brăila se îndrepta spre nord-est prin pasul Branului, înspre regatul Poloniei și regiunea Baltică. În acest context, conducătorii români au recunoscut importanța stimulării traficului comercial intens de pe Dunăre și din Marea Neagră și necesitatea creării de forțe navale pentru protejarea sa.