Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice (NATO), Mark Rutte, a oferit mai multe informații despre exercițiul nuclear la scară largă „Steadfast Noon”. Acesta va avea loc, în principal, în Marea Britanie, peste Marea Nordului și în Belgia și Țările de Jos.

Exercițiul NATO începe luni, 14 octombrie

Potrivit Der Spiegel, exercițiul care începe luni, 14 octombrie, implică zeci de avioane și 2.000 de militari.

Mark Rutte a declarat că testarea apărării este vitală, deoarece „adversarii alianței știu că (…) este pregătită şi este capabilă să răspundă oricărei ameninţări”.

„Este vital să ne testăm apărarea. Adversarii alianței știu că NATO este pregătită şi este capabilă să răspundă oricărei ameninţări”, a declarat Rutte.

Mark Rutte
SURSĂ FOTO: X

Exerciţiul va implica peste 60 de aeronave

Secretarul general al NATO a spus și că exerciţiul „Steadfast Noon” va implica peste 60 de aeronave. Totodată, va avea loc în principal în spaţiul aerian al Marii Britanii, Mării Nordului, Belgiei şi Ţărilor de Jos.

Printre aeronavele celor 13 țări care vor participa la exercițiu se numără:

  • avioanele de luptă F-35A;
  • bombardierele B-52.

Potrivit sursei menționate, Alianţa Nord-Atlantică nu a făcut publice detalii despre exerciţiul şi scenariul care îl implică. Trebuie menționat că exercițiul va dura aproximativ două săptămâni.

Manevrele sunt folosite pentru a exersa modul în care pot fi transportate în siguranţă armele nucleare

Publicația menționată notează că manevrele sunt folosite pentru a exersa modul în care pot fi transportate în siguranţă armele nucleare americane pe teritoriul european.

Acestea sunt transportate din depozite subterane către aeronave. Ulterior, va fi testată și instalarea lor pe avioane de luptă. Zborurile de antrenament au loc fără bombe.

Sursa menționată amintește că acordul NATO de partajare nucleară prevede staţionarea de arme nucleare americane în Europa şi lansarea acestora de pe aeronave ale statelor membre în situaţie de urgenţă.

Armele nucleare americane ar fi depozitate în nordul Italiei, Turcia, Belgia, Ţările de Jos şi Germania, scrie Der Spiegel.

Amintim că aceste exerciții au loc după ce vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a amenințat la sfârșitul lunii septembrie „țările mici” din jurul Rusiei.

El susținea că acestea ar putea fi atacate nuclear dacă mențin o politică ostilă Rusiei și de sprijin pentru Ucraina.