EximBank a structurat una dintre cel mai mari și complexe facilități de susținere a exporturilor românești asigurând și coordonând totodată o acțiune de sindicalizare care, împreună cu finanțări din partea Băncii Europeane de Reconstrucţie şi Dezvoltare și Black Sea Trade and Development Bank, permite derularea unui amplu proiect de export românesc în Grecia, în valoare de 88,2 milioane de dolari.
Proiectul de export va fi implementat de GSP Holding în cadrul unui program de investiții derulat de compania grecească de explorare şi producţie de hidrocarburi Energean Oil&Gas și va consta în furnizarea de servicii de proiectare, achiziții, construcții-montaj, instalare a conductelor submarine, realizarea de lucrări de punere în funcțiune a unei platforme de exploatare a câmpurilor petrolifere și lucrări de foraj pentru extracția petrolului în bazinul Prinos din Marea Egee.
Susținerea acordată de EximBank pentru acest proiect s-a materializat prin acordarea a două facilități – credit cumpărător și asigurare în numele și contul statului român – componente financiare care susțin demersurile autorităților române de promovare a exportului și internaționalizării companiilor locale, în conformitate cu practicile europene în domeniul susținerii tranzacțiilor internaționale.
Astfel, EximBank a inițiat și coordonat o acțiune de sindicalizare pentru acordarea unui credit cumpărător în valoare de 75 de milioane de dolari, componentă a finanțării totale de 180 de milioane de dolari acordată în cooperare cu BERD și Black Sea Trade and Development Bank companiei Energean Oil&Gas. În cadrul sindicalizării, EximBank are ca partener Intesa Sanpaolo Bank România, cu o participare de 25 de milioane de dolari, facilitatea urmând a fi utilizată de Energean Oil&Gas exclusiv pentru achiziția de bunuri și servicii originare din România. De asemenea, banca a emis și o poliță de asigurare în numele și contul statului român în valoare de 71,2 milioane de dolari pentru creditul cumpărător.
”Prin structurarea acestei facilități, una dintre cele mai mari acordată de bancă, EximBank își intensifică rolul de instituție de susținere a exportului, cu implicații economice substanțiale atât pentru compania exportatoare, cât și la nivel macro-economic. Această tranzacție este din punctul nostru de vedere una completă pentru că ne permite să ne punem în valoare toate atuurile atingând în același timp obiectivele majore stabilite de autorități: susținerea companiilor românești, mai ales a celor interesate de extinderea operațiunilor lor pe alte piețe, și a proiectelor de anvergură în domenii economice prioritare cu o valoare adăugată semnificativă – implementare sa se traduce în utilizarea de materii prime de la alte companii românești. Per ansamblu, acest proiect de export va avea un conținut național de aproximativ 80%”, a spus Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.