"Sunt tot mai multe semnale că, în domeniul energetic, cooperarea Republicii Moldovei atât cu România, cât şi cu Uniunea Europeană şi cu Statele Unite ale Americii se intensifică, sunt într-un moment în care lucrurile evoluează pozitiv. Există companii româneşti, companii europene şi companii americane care negociază şi preluarea terminalului portuar de la Giurgiuleşti, negociază şi preluarea unor distribuţii de energie electrică din Republica Moldova şi preluarea unor companii din domeniul gazelor naturale şi derularea unor investiţii în explorare de hidrocarburi în Republica Moldova", a susţinut Nicolescu, în cadrul congresului anual al Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România.
El a arătat că aceste proiecte se vor concretiza în funcţie de rezultatul alegerilor de la Chişinău. "Mă aştept ca lucrurile să evolueze pozitiv, mă aştept ca o parte din aceste investiţii să se realizeze, să se creeze locuri de muncă în Republica Moldova, cu o condiţie, legată de ceea ce urmează să se întâmple peste câteva zile, adică şi cetăţenii din Republica Moldova să-şi aleagă lideri care să dorească să se întâmple aceste investiţii şi să-şi dorească această apropiere de lumea occidentală", a subliniat reprezentantul Deloitte.
El a arătat că, în scurt timp, va fi demarată şi prelungirea până la Chişinău a conductei de gaze Iaşi-Ungheni, proiect susţinut din bani europeni.
"Mă mândresc că în 2014 (în timpul mandatului său la conducerea Ministerului Energiei – n.r.) am reuşit să finalizăm prima investiţie importantă în Republica Moldova, prima fază a interconectorului de gaze Iaşi-Ungheni. Sunt semnale că o să înceapă foarte curând şi partea a doua, există fonduri alocate inclusiv din fonduri structurale", a continuat Nicolescu.
La începutul lunii octombrie, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat, pentru AGERPRES, că Executivul european a analizat ajutorul de stat acordat de România companiei Transgaz pentru realizarea conductei de gaze dintre Iaşi şi Ungheni şi a constatat că a fost respectată legislaţia din domeniu.
"Comisia Europeană a finalizat procesul de monitorizare a măsurilor de sprijin acordate pentru realizarea conductei de interconectare a sistemelor naţionale de transport gaze ale României şi Republicii Moldova, Iaşi-Ungheni, şi a constatat că ajutorul de stat a îndeplinit condiţiile Regulamentului General de Exceptări pe Categorii de Ajutoare", a spus Chiriţoiu.
Potrivit acestuia, odată cu modificarea legislaţiei din domeniul ajutorului de stat, începând cu 1 iulie 2014, Comisia Europeană îşi concentrează activitatea pe cazurile importante şi pe evaluarea facilităţilor după ce au fost acordate de statele membre, pentru a verifica modul în care respectă regulile în domeniu. Anterior acestei date, forul european analiza măsurile de sprijin înainte de a fi puse în practică.
Transgaz a primit un ajutor de stat de 81 milioane de lei pentru realizarea conductei Iaşi-Ungheni, proiect finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Moldova. (Sursa: Agerpres)