Michael Hayden, fost şef al Agenţiei pentru Securitatea Naţională (NSA) a SUA, a afirmat într-un interviu pentru această publicaţie că cei de la Huawei “au împărtăşit informaţii intime şi aprofundate cu statul chinez cu privire la sistemele de telecomunicaţii la care avea acces”. “Cred că nu mai este nicio urmă de îndoială”, a declarat el.

Potrivit Australian Financial Review, Hayden a precizat că agenţiile de informaţii deţin dovezi solide cu privire la activităţile de spionaj efectuate de gigantul din lumea producătorilor de echipamente de telecomunicaţii. Cu toate acestea, el nu a dat detalii cu privire la aceste dovezi.

Huawei, creată în 1987 de fostul ofiţer în cadrul Armatei Populare de Eliberare Ren Zhengfei, a negat în repetate rânduri că ar avea legături cu guvernul sau armata chineze sau că ar primi vreun sprijin financiar din partea acestora. În prezent, Hayden este director la Motorola Solutions, ce produce aparate de radio, smart tag-uri, scanere de bare de coduri şi altele. În trecut, cele două companii au avut diverse dispute legate de presupuse încălcări ale dreptului la proprietatea intelectuală.

În replică, un responsabil al societăţii chineze, John Suffolk, a descris comentariile făcute de Hayden ca fiind “obosite, lipsite de substanţă şi defăimătoare” şi i-a provocat pe el şi pe alţi critici ai companiei sale să prezinte orice dovezi au în mod public. “Huawei asigură nevoile comunicaţionale a peste o treime din populaţia planetei, iar clienţii noştri au dreptul să ştie despre ce este vorba cu aceste îngrijorări nefondate”, a afirmat Suffolk într-o declaraţie electronică pentru Reuters. “A venit vremea să se dea cărţile pe faţă sau să se tacă din gură”, a conchis el.
Sursa: Agerpres