Interferența Rusiei în alegerile din România

Recent, fostul ambasador al SUA la Uniunea Europeană, Mark Gitenstein, a tras un semnal de alarmă cu privire la o posibilă interferență a serviciilor secrete ruse în alegerile prezidențiale din România din noiembrie 2024.

Potrivit acestuia, există dovezi substanțiale că Rusia a susținut un candidat favorit, influențând astfel procesul electoral într-un stat membru al Uniunii Europene și al NATO.

Această situație fără precedent a condus la anularea alegerilor de către cea mai înaltă instanță din România și reprogramarea acestora pentru luna mai 2025.

„România a fost mult la știri în ultima vreme, iar veștile nu sunt bune. O mare parte a atenției a fost concentrată pe așa-numita controversă TikTok, în care serviciile secrete ruse ar fi intervenit în alegerile recente pentru a-și promova candidatul favorit.

Există dovezi substanțiale că acest lucru s-a întâmplat cu adevărat. Ca urmare, cea mai înaltă instanță din România a anulat alegerile, care au fost reprogramate pentru luna mai.

Anularea alegerilor este un act pe cât de extraordinar, pe atât de îngrijorător.”

Mark Gitenstein
SURSA FOTO: stiripesurse.ro

România, un punct strategic pentru NATO și UE

România joacă un rol crucial în structura de apărare a NATO și a Uniunii Europene, având amplasate baze militare strategice, cum ar fi scutul antirachetă de la Deveselu și prezența a peste 10.000 de soldați NATO la Constanța.

Orice tentativă de destabilizare a acestei regiuni ar putea avea repercusiuni grave asupra echilibrului geopolitic din Europa.

Potrivit lui Gitenstein, problema interferenței externe este amplificată de nemulțumirea profundă a alegătorilor față de clasa politică.

România se confruntă cu probleme majore, precum exodul de creiere, o economie afectată de inflație ridicată, inegalități sociale accentuate și corupție endemică.

În acest context, dezinformarea și propaganda externă găsesc un teren fertil pentru manipularea electoratului.

”Interferența Rusiei în alegerile unui stat membru al UE și al NATO este la fel de problematică. România este un membru puternic al alianței NATO, cu peste 10 000 de soldați planificați la Constanța, cu sisteme critice de apărare antirachetă la Deveselu și cu alte planuri de extindere a trupelor NATO în alte părți ale României. (…)

Împărtășesc îngrijorarea profundă cu privire la interferența străină și susțin cu tărie investigațiile efectuate de Comisia Europeană în temeiul Digital Services Act și de guvernul român cu privire la încălcarea legislației electorale. Cred, de asemenea, că problemele sunt mult mai profunde.

La fel cum vedem în alte părți ale Europei, nemulțumirea profundă față de guvernare a creat o atmosferă toxică în care dezinformarea și propaganda prosperă.

Recent a fost publicat un articol foarte revelator despre furia alegătorilor din România. Acesta descrie un tablou al disperării, al exodului de creiere, al unei „conducte rupte de la școală la locul de muncă”, al inflației ridicate, al sărăciei și inegalității, al disparităților regionale, al corupției și incompetenței în domeniul asistenței medicale, al speranței de viață scăzute și al corupției.

Unii indicatori economici se îmbunătățesc, iar în ultimul timp tot mai mulți români se întorc acasă, însă percepția publică asupra guvernării actuale este destul de slabă, la fel ca în mare parte din regiune.”

romania
SURSA FOTO: Dreamstime

Necesitatea unei anchete europene și a reformei media

Fostul ambasador consideră că este esențial ca investigațiile Comisiei Europene și ale autorităților române să fie finalizate și făcute publice înainte de reluarea alegerilor. De asemenea, el subliniază importanța sprijinirii mass-mediei independente, având în vedere că presa din România, asemenea celei din alte state est-europene, este supusă influenței oligarhilor și intereselor politice.

Gitenstein avertizează că, dacă partidele politice tradiționale nu reușesc să propună soluții reale pentru problemele societății românești, extremismul, populismul și influența forțelor externe vor continua să crească.

Stabilitatea Europei și a NATO depinde de menținerea unei democrații funcționale în România, iar ceea ce se întâmplă aici poate avea repercusiuni asupra întregului echilibru geopolitic global.

”România are, de asemenea, un grup mic, dar hotărât, de ONG-uri anticorupție și de reformă democratică, precum și jurnaliști de investigație care lucrează din greu pentru a trage la răspundere elitele. Cu toate acestea, în România, Ungaria și în multe alte state membre ale UE care au regresat sunt necesare investiții mai mari, în special investiții durabile pe termen lung în mass-media.

În concluzie, Comisia Europeană ar trebui să finalizeze și să facă publice concluziile investigației sale privind interferența Rusiei înainte ca alegătorii să se întoarcă la urne în luna mai. La fel și autoritățile române ar trebui să raporteze cu privire la ancheta lor privind încălcarea legislației electorale.

Comisia Europeană ar trebui să facă din salvarea mass-mediei locale prin sprijinirea investițiilor de capital în mass-media un element central al agendei sale de guvernare, la fel cum am făcut pentru vehiculele electrice. Captura oligarhică și politică și prăbușirea mass-media în România și în alte state membre ale UE reprezintă un eșec moral și de piață. Mass-media independentă este o infrastructură esențială pentru democrație în UE, la fel ca în Statele Unite.

Dar, cel mai important, partidele politice stabilite trebuie să ofere soluții la problemele cronice cu care se confruntă românii obișnuiți. Sunt încrezător că există lideri politici care au talentul politic & substanțial pentru a face acest lucru. Dar dacă nu o fac, extrema dreaptă, nativiștii și trolii ruși vor continua să agite spiritele în România și în alte state membre ale UE.

Acum este momentul să acționăm, în România, în Europa Centrală și de Est și în Statele Unite. Pentru că ceea ce se întâmplă în România ne va afecta în cele din urmă pe toți. Așa cum spunea președintele Reagan în ultimul său an de mandat, referindu-se la Europa: „Păstrarea unei Europe pașnice, libere și democratice este esențială pentru păstrarea unor Statele Unite pașnice, libere și democratice”.

O UE instabilă din punct de vedere politic, sfâșiată de tulburări politice promovate de state membre autocratice corupte, reprezintă o amenințare la adresa alianței transatlantice din cadrul NATO și al UE – un parteneriat care a adus mari beneficii americanilor și a menținut pacea și stabilitatea lumii de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”.