Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a vorbit miercuri, 27 aprilie, despre tensiunile situația cu care se confruntă Republica Moldova și posibilitatea declanșării unui război în țara respectivă.
Există posibilitate de război în Republica Moldova? Vasile Dîncu a spus clar: „Ne îngrijorează ceea ce se întâmplă”
Așadar, ministrul Apărării Naționale a declarat în ziua de miercuri că în opinia sa nu există posibilitatea declanșării unui război în Republica Moldova.
„Ne îngrijorează ceea ce se întâmplă în jurul ţării noastre, atunci când este vorba de conflicte, în acest moment vedem o încercare de a crea un conflict în această zonă, care, după analizele noastre, nu are şanse să se dezvolte. Sigur că Republica Moldova gestionează această situaţie, sunt într-o situaţie de a verifica, de alarmă, de supraveghere a acestei situaţii, dar nu vedem ca fiind o problemă aceasta”, a declarat Vasile Dîncu la Cercul Militar Naţional.
Cum este afectată România?
De asemenea, acesta a fost întrebat despre cum este afectată România de declaraţiile potrivit cărora ţara noastră ar dori să anexeze Republica Moldova. În acest context, ministrul a spus că nu suntem afectaţi şi că nu există o posibilitate de război în Republica Moldova.
„Ne afectează numai în măsura în care devenim cutie de rezonanţă pentru propaganda Moscovei. Atunci ne afectează. Ei în fiecare zi caută în războiul acesta complex, hibrid, să afecteze, să atingă opinia publică din zonă care sprijină Ucraina. Nu ne afectează şi nu cred că există niciun fel de posibilitate de război în Republica Moldova. Vă amintesc că Republica Moldova este neutră din punct de vedere militar, politic”, a completat Dîncu.
Declarația ministrul a fost făcută în contextul în care în ultimele zile au avut loc mai multe explozii în Transnistria, regiunea controlată de separatiștii pro-ruși din Republica Moldova. Serviciul de informații ucrainean a transmis că exploziile sunt rezultatul unor operațiuni de tip steag fals menite să atragă forțele din Transnistria în războiul declanșat de Vladimir Putin.
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a afirmat că țara sa insistă pe soluționarea pașnică a conflictului transnistrean.
„Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”, a declarat aceasta.