Asteroidul din categoria „ucigașilor de planete” (clasificat astfel din cauza mărimii sale), ascuns de lumina Soarelui, a fost descoperit recent. Asteroizii  din această categorie sunt roci spațiale suficient de mari pentru a provoca un eveniment global de extincție în masă. Dacă ar lovi Pământul, praful aruncat în atmosferă ar bloca lumina Soarelui.

Potrivit Live Science, acesta ar putea lovi Pământul într-o zi. Asteroidul cu un diametru de 1,5 kilometri a fost denumit 2022 AP7 și este numai una dintre rocile spațiale mari descoperite recent în apropiere orbitelor Pământului și planetei Venus. În prezent, 2022 AP7 traversează orbita Pământului, planeta noastră se aflându-se pe partea opusă a Soarelui, dar oamenii de știință spun că, de-a lungul a mii de ani, asteroidul și Pământul vor începe se vor apropia tot mai mult unul de celălalt, crescând astfel șansele unui impact catastrofal.

Doi asteroizi mari au fost descoperiți în apropierea Pământului

2022 AP7 a fost descoperit alături de alți doi asteroizi din apropierea Pământului de către Observatorul Inter-American Cerro Tololo din Chile și a fost descris într-un studiu publicat pe data de 29 septembrie în The Astronomical Journal.

„Până acum am găsit doi asteroizi mari aproape de Pământ (NEA), care au aproximativ 1 km diametru, o dimensiune pe care o numim „ucigași de planete”, a declarat autorul principal al studiului, Scott Sheppard, astronom la Instituția Carnegie pentru Știință în Washington, DC.

Strălucirea soarelui face ca observațiile în cea mai mare parte a zilei să fie imposibile. De aceea, cercetătorii au avut doar două ferestre de amurg de 10 minute în fiecare noapte pentru a-și face observațiile.

„Doar aproximativ 25 de asteroizi cu orbite complete în interiorul orbitei Pământului au fost descoperiți până în prezent, din cauza dificultății de a-i observa în strălucirea Soarelui”, a mai spus Sheppard.

NASA monitorizează locațiile și orbitele a aproximativ 28.000 de asteroizi, pe care îi urmărește cu Sistemul de alertă pentru asteroizi cu impact terestru (ATLAS), o serie de patru telescoape capabile să efectueze o scanare a întregului cer nocturn la fiecare 24 de ore.

Nu există niciun pericol de impact în următorii 100 de ani

NASA a estimat traiectoriile tuturor obiectelor din apropierea Pământului dincolo de sfârșitul secolului acesta. Potrivit acestora, Pământul nu este în pericol de coliziune cu un asteroid în cel puțin următorii 100 de ani.

Acest lucru nu înseamnă însă că astronomii sunt de părere că ar trebui să înceteze căutările. În martie 2021, un meteor de mărimea unei mingi de bowling a explodat peste Vermont cu forța unei bombe de 200 de kilograme de TNT.

În 2013, o explozie a unui meteor deasupra Chelyabinsk, Rusia, a generat o explozie aproximativ egală cu aproximativ 400 până la 500 de kilotone de TNT sau de 26 până la 33 de ori energia eliberată de bomba atomică de la Hiroshima, rănind aproximativ 1.500 de oameni.