Potrivit diplomaților ruși suntem pe cale a înfrunta un război nuclear. Aceștia ne avertizează de posibilitățile izbucnirii unei situații fără remediere.
Joi, 12 septembrie ministrul de externe adjunct al Rusiei, Serghei Riabkov, avertizează că există un risc major de a izbucni un răboi nuclear, din cauza stabilității strategice ce se tot deteriorează.
„Situaţia în domeniul stabilităţii strategice continuă să se deterioreze şi acesta este, din păcate, un fapt incontestabil“, a declarat înaltul reprezentant al diplomaţiei ruse în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Şcoala Superioară de Economie din Moscova.
„Riscurile de asemenea cresc şi… există riscul ca un război nuclear să izbucnească, chiar şi într-o situaţie în care părţile nu au intenţia să declanşeze un conflict nuclear’, a declarat Riabkov, în discursului său intitulat ‘O nouă abordare şi căi de consolidare a stabilităţii strategice multilaterale“, conform RIA Novosti.
Posibilitatea de a intra într-un război nuclear ce a luat amploare în ultimul an, se datorează măsurilor luate de „colegii occidentali“. Responsabilul diplomatic rus afirmă că aceștia iau decizii mai puțin gândite, emotive, și în anumite momente „extrem de agresive“.
Occidentul este acuzat de către Serghei Riabkov de ‘blocarea’ activităţii canalelor de dialog şi de continuarea demontării mecanismelor de control al armelor.
„Pledăm pentru reluarea dialogului pentru a asigura stabilitatea strategică şi securitatea internaţională“, a afirmat el, subliniind că Moscova aşteaptă un răspuns adecvat din partea Statelor Unite.
Serghei Riabkov a precizat că Washingtonul continuă să amâne discuţiile cu privire la prelungirea tratatului START III, denumit Noul START, şi că astfel „creează artificial o stare de incertitudine“, în pofida propunerilor Rusiei de a prelungi acordul cu încă cinci ani.
„Ei (americanii) ne dau de înţeles că nu sunt pregătiţi pentru o discuţie la obiect, cel puţin deocamdată. Aparent, există tentaţia de a se ‘juca’ cu această nehotărâre”, a precizat diplomatul rus.
Moscova constată cu îngrijorare că în SUA predomină starea de spirit potrivit căreia mecanismele tradiţionale de control al armelor nu mai sunt necesare, afirmă ministrul rus adjunct de externe.
Tratatul de reducere a armelor ofensive strategice, START III, a fost semnat în 2010 de preşedinţii rus şi american de la acea vreme, Dmitri Medvedev, respectiv Barack Obama, şi expiră în 2021.
Este ultimul acord de reducere a armelor de acest tip după retragerea SUA şi a Rusiei din Tratatul INF (Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare), semnat de cele două ţări în 1987 şi care avea drept scop distrugerea de către statele semnatare a rachetelor balistice şi de croazieră cu lansare de la sol, cu rază scurtă şi medie de acţiune, adică pe distanţe cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri, potrivit ProTv.
Criticile Occidentului potrivit cărora Rusia este singura responsabilă de încetarea Tratatului INF au fost respinse, iar SUA a fost acuzată că pune în pericol securitatea Europei şi sistemul global de control al armelor.
Washingtonul s-a retras oficial la 2 august din Tratatul INF, reper în controlul armamentului, după ce Moscova a refuzat să-şi distrugă – într-o manieră verificabilă – noua sa rachetă 9M729 (SSC-8, în clasificarea NATO; nucleară, mobilă şi greu de detectat) care se presupune că încalcă pactul.
Rusia, care susţine că racheta sa nu depăşeşte 480 km, a reacţionat prin suspendarea obligaţiilor ce decurg din INF.