Există riscul „prăbuşirii relaţiilor” dintre Rusia şi Germania. Anunţ de la cel mai înalt nivel al diplomaţiei ruse

Relaţiile dintre Rusia şi Germania sunt supuse unui serios test în prezent, după tentativa de asasinat asupra lui Aleksei Navalnîi, iar un înalt oficial rus avertizează că acestea ar putea fi distruse în mod iremediabil.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat, joi, că Berlinul a angajat un curs de descurajare a Rusiei, avansând acuzaţii nefondate, ultimatumuri şi ameninţări. Totuşi, Lavrov a apreciat că tensiunile dintre cele două ţări ar putea fi depăşite în beneficiul ambelor părţi, relatează agenţiile de presă RIA Novosti şi Interfax.

Într-o declaraţie separată, directorul adjunct al Departamentului III al Ministerului de Externe rus, Oleg Krasniţki, a avertizat că există riscul „prăbuşirii relaţiilor” dintre Rusia şi Germania.

Diplomatul rus a evocat un proces de „eroziune” intervenit în relaţiile bilaterale din cauza unor „dezacorduri cu caracter geopolitic şi strategic, precum şi a abordărilor diferite într-o serie de probleme internaţionale de actualitate”. În prezent, soliditatea relaţiilor dintre Rusia şi Germania este din nou „supusă testului”, a mai spus el.

„Se doreşte din nou să se poarte un dialog cu Rusia de pe o poziţie de forţă, aşa cum a fost în perioada Războiului Rece faţă de URSS: provocări, un limbaj al ultimatumurilor, ameninţări”, a declarat Oleg Krasniţki, citat de Interfax.

Berlinul ameninţă Rusia cu sancţiuni şi chiar cu îngheţarea proiectului Nord Stream 2

După transferul opozantului rus Aleksei Navalnîi – care s-a simţit rău în timpul unui zbor din Siberia la Moscova – într-o clinică din Berlin la 22 august, Germania a declarat că, în urma testelor efectuate de un laborator al armatei a rezultat că omul politic rus – un virulent critic al Kremlinului – a fost otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok, conceput în perioada sovietică în scopuri militare. Alte două teste efectuate de două laboratoare – unul în Franţa, altul în Suedia – au ajuns la aceeaşi concluzie, scrie Agerpres.

Germania şi alte cancelarii occidentale au cerut Moscovei explicaţii, dar Kremlinul a negat orice implicare, refuzând să deschidă o anchetă penală, pe motiv că nu dispune de probe care să dovedească un act criminal în cazul Navalnîi.

Cancelarul german, Angela Merkel, a menţionat o „tentativă de asasinat” la adresa lui Navalnîi şi a avertizat Moscova că ar putea fi vizată de noi sancţiuni dacă nu elucidează otrăvirea opozantului rus. De altfel, Berlinul a luat în considerare şi îngheţarea proiectului de gazoduct Nord Stream 2 cu Rusia, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.