Federico Giuliani a relatat o opinie pentru Il Giornale privind situația la nivel european. Potrivit acestuia, există zone în care pandemia de coronavirus a scăpat efectiv de sub control.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 15.252 de cazuri noi de coronavirus, cea mai mare valoare zilnică de la începutul pandemiei, în timp ce numărul total de cazuri, într-o țară care are puțin peste 10 milioane de locuitori, a crescut, ajungând la 238.323. Cu cea mai gravă creștere a infectărilor săptămânale, comparativ cu numărul cetățenilor, Republica Cehă a devenit astfel cel mai grav focar din Europa. Guvernul a fost obligat să aprobe oficial posibilitatea de a primi ajutor din străinătate. Statele Unite au răspuns prezent, trimițând o echipă de 28 de medici ai Gărzii Naționale SUA din statele Nebraska și Texas.
Un gest frumos şi util, dar care, evident, nu poate fi suficient pentru a opri virusul, care în acest moment a scăpat de sub control. Premierul ceh Andrej Babis este şocat. Aşa cum a subliniat CNN, în timpul unei conferințe de presă, premierul și-a cerut de cinci ori scuze în fața populației, recunoscând că el și guvernul său au comis erori în gestionarea epidemiei. „Îmi pare rău pentru noile restricții care vor avea un impact asupra vieții antreprenorilor, cetățenilor, angajaților. Nu-mi puteam imagina că se va întâmpla acest lucru”, a adăugat premierul.
Începând de joia trecută, în ţară a fost instaurat un blocaj parțial care va dura cel puțin până pe 3 noiembrie, cu închiderea magazinelor și impunerea unor restricții privind circulația cetățenilor. Praga a ordonat înghețarea afacerilor și a serviciilor neesențiale și, în același timp, a permis doar călătoriile esențiale, inclusiv cele pentru muncă și pentru vizitele medicale. Cetățenii au voie să facă o plimbare în mijlocul naturii, unde se pot întâlni cel mult cu o persoană, păstrând o distanţă de 2 metri. Un scenariu care amintește de ceea s-a întâmplat în martie în Italia, în regiunea Lombardia, unde, la fel ca la Praga, mai rămăseseră deschise doar magazinele alimentare și farmaciile.
Sistemul sanitar riscă să se blocheze, iar la orizont se întrevede o criză politică
Guvernul este îngrijorat de alarma declanșată de ministrul ceh al sănătății, Roman Prymula, care a declarat că sistemul național de sănătate va atinge în curând limita capacității sale. În acel moment se va întâmpla un cvasi dezastru, spitalele rămânând fără paturi. Numărătoarea inversă a început iar, dacă nu există o inversare a tendinței infecțiilor, sumbra eventualitate va avea loc în noiembrie. Numărul pacienților spitalizați a depășit 4 mii și, după toate probabilitățile, va continua să crească în următoarele câteva ore.
Între timp, paralel cu criza din sectorul sanitar, în Republica Cehă are loc și o criză politică. Premierul Babis a cerut demisia ministrului sănătății și, potrivit agenției CTK, dacă Prymula nu demisionează, acesta va fi înlăturat. Motivul este evident: din fotografiile publicate de tabloidul Blesk a reieșit că miercuri seară, Prymula l-a întâlnit pe Jaroslav Faltynek, liderul partidului Ano din Camera Deputaților, într-un restaurant, încălcând restricțiile în vigoare pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Faltynek și-a asumat responsabilitatea organizării întâlnirii, spunând că îl cunoaște bine pe proprietarul restaurantului și că nu pune pe nimeni în pericol. Ca și când nu ar fi fost de ajuns, în fotografii, Prymula apare fără mască, un exemplu deloc bun dat populației într-un moment foarte delicat.
Motivele colapsului
Care este motivul pentru care epidemia a scăpat de sub control în Republica Cehă? Ţara ieşise aproape nevătămată din primul val, cu puține infectări și un număr mic de decese. Lockdownul parțial a sosit după luni întregi în care Praga a refuzat să impună reguli mai stricte. Este suficient să spunem că pe toată durata verii, obligația de a purta masca a fost valabilă doar în mijloacele de transport.
Relaxarea de vară și întârzierea intervențiilor, care trebuiau implementate imediat, când curba epidemiologică începea să crească, au format un cocktail exploziv. Am putea spune că Republica Cehă a fost victima propriului succes. Laudat în timpul primului val, guvernul ceh s-a culcat pe laurii gloriei până la actuala criză. Dezamăgirea a început în octombrie, iar acum procentul de pozitivitate la testări a ajuns de 30% (cel mai mare din întreaga Uniune Europeană). Spitalele sunt pline în procent de 80% şi, chiar și în condiţiile creșterii locurilor cu 10 mii de unități, se va ajunge, potrivit autorităților, ca între 7 și 11 noiembrie să fie deja ocupate toate locurile. Din acest motiv, autorităţile au decis ca bolnavii aflaţi într-o stare mai puțin gravă să fie duși la hoteluri și centre spa. În plus: armata a înființat în capitală un spital de campanie cu 500 de locuri. Numai că s-ar putea să nu fie suficiente.