Un război Rusia-NATO nu ar avea un câștigător clar, susțin unii experți. Tensiunile actuale dintre Rusia și NATO îi determină pe mulți să evalueze cu atenție starea actuală a armamentului și rafinamentul tehnologic al armatei ruse, scrie publicația NationalInterest.
Manevrele militare ale Rusiei și anexarea peninsulei Crimeea i-au împins pe analiști să afle mai multe despre forțele, platformele și armamentul fostului gigant militar al Războiului Rece.
Rusia s-a poziționat în mod clar împotriva NATO, dorind să contrabalanseze sau descurajeze alianța. Rămân însă unele întrebări cu privire la capacitatea sa actuală de a constitui o adevărată provocare la adresa NATO.
De asemenea, presiunile economice ale Rusiei nu au încetinit angajamentul țării în privința creșterii bugetelor de apărare, chiar dacă armata de azi e o palidă imagine a ce a fost în timpul Războiului Rece.
În timp ce teritoriile Rusiei și granițele exterioare sunt considerabil mai mici decât erau în anii 80, forțele convenționale terestre, aeriene și maritime ale Rusiei încearcă să se extindă rapid. Să treacă în era informației de înaltă tehnologie și să urmărească platforme de generația viitoare.
Arsenalul convențional și nuclear al Rusiei este și el o mică parte din ceea ce era în timpul Războiului Rece. Dar Moscova construiește o nouă clasă de submarine independente de aer, un avion de luptă stealth T-50, rachete de nouă generație și echipamente de înaltă tehnologie pentru soldați. Mai mult, Rusia a efectuat aparent o lansare cu succes a rachetei antisatelit Nudol, notează publicația americană.
De asemenea, Rusia dezvoltă un așa-numit vehicul de luptă pentru tancuri „Terminator 3”.
Deși unii experți susțin că supremația aeriană și tehnologia NATO ar prevala într-o confruntare cu Rusia, asta nu neagă concluziile unui studiu Rand. Acesta arată că alianța ar fi pusă într-o situație teribilă dacă Rusia ar invada statele baltice.
Structura forțelor NATO din Europa de Est din ultimii ani nu ar putea rezista unei invazii rusești în Letonia, Lituania și Estonia, a concluzionat studiul Rand. Documentul a stabilit că o apărare cu succes a regiunii ar necesita o forță aer-sol a NATO mult mai mare decât cea acutuală.
Studiul Rand mai spune că, fără un factor de descurajare de mărimea a cel puțin șapte brigăzi de sprijin aerian, Rusia ar invada statele baltice în 60 de ore. „O astfel de înfrângere rapidă ar lăsa NATO cu un număr limitat de opțiuni ”, susține documentul.
Prezența efectivă a trupelor NATO în Europa de Est este încă în curs de examinare și poate fi modificată în noua administrație Biden. De ceva timp, NATO și SUA se gândesc să adauge mai multe trupe pe flancul estic ca o modalitate de a descuraja în continuare Rusia, amintește publicația americană.
Inițiativa de Asigurare Europeană a Pentagonului, introdusă anul trecut, solicită fonduri suplimentare și rotații de forță prin Europa în anii următori, dar nu este clar ce se va întâmpla.
Studiul Rand spune, în încheiere că, deși costisitoare, aceste rotații de forță și brigăzi suplimentare ar fi un efort vital pentru NATO în fața Rusiei.