În România, există riscul neasigurării stocurilor de materie primă necesare pentru fabricarea pâinii și a uleiului vegetal, destinate pentru consumul populației. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petrea Daea, a venit cu noi precizări în legătură cu acest subiect.
Potrivit unei Ordonanțe de Urgență (OUG) aprobată de Guvernul de la București, există riscul neasigurării stocurilor de materie primă necesare pentru fabricarea pâinii și a uleiului vegetal, destinate pentru consumul populației.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petrea Daea, a spus miercuri, 16 noiembrie 2022, că sectorul agricol este mereu supus riscului, dar a dat asigurări că nu vor exista probleme privind aprovizionarea populației cu alimente de bază. Ba mai mult, acesta a anunțat că dacă se va impune va veni şi cu măsuri adiţionale pentru a sprijini agricultura.
„Agricultura se desfășoară sub zodia riscului. Tot timpul există un risc pe care trebuie să-l preîntâmpini. Dar asta nu înseamnă că există riscul iminent.
Am intervenit și facem acest lucru de fiecare dată, după cum ați putut vedea, iar Guvernul este activ și responsabil în același activ să prevină orice factor de risc”, a declarat, miercuri, Petre Daea, relatează Antena 3 CNN.
În curând, va avea loc primul exercițiu de blackout din România
Pe lângă posibilitatea de a rămâne fără alimentele de bază, riscăm să rămână și fără curent electric și gaze naturale. De aceea, între 18 noiembrie și 21 noiembrie, se va desfășura primul exercițiu de blackout în municipiul Mediaș, județul Sibiu, în urma căruia se va emite un ghid de supraviețuire pentru populație.
Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a explicat marți, 15 noiembrie 2022, ce ar trebui să facem în cele trei zile în care nu vom avea nici curent electric și nici gaze naturale.
„Nu, nu există informații și nici nu cred că va exista în iarna aceasta vreun pericol pentru astfel de situație, dar în același timp poate să existe oricând niște situații la nivelul unui cartier sau unui sat.
O furtună puternică sau un vânt puternic care poate să te lase fără un stâlp. Nu înseamnă neapărat că trebuie să fie în toată țara, dar există astfel de situații și e bine ca oamenii să cunoască un minim de informații și să fie pregătiţi pentru orice situație”, a declarat, marți, Dumitru Chisăliță, relatează sursa citată anterior.
Întrucât în timpul unui blackout nu mai putem folosi cuptorul și aragazul, Dumitru Chisăliță ne sfătuiește să ne construim dintr-o cutie de metal o lampă cu spirt pe care s-o folosim pentru a încălzi alimente de tip conserve, pentru a face un ceai, pentru a face o supă la plic.
„În general, hrana caldă este un element absolut necesar, dar neavând surse, trebuie să te gândești fie să ai la îndemână. Adică diverse alimente care se pot conserva și care pot să fie ușor preparat și la temperaturi nu foarte ridicate”, a spus el.