Urnele de vot pentru alegerile parlamentare s-au închis oficial în România la ora 21:00. Au apărut deja şi primele informaţii din sondajele de tip exit poll realizate astăzi, 1 decembrie. Iată ce indică datele despre votul românilor.
UPDATE. Exit poll alegeri parlamentare 2024. CURS vine cu datele de la ora 21:00
Datele sondajului CURS prezentate în ştirea iniţială erau valabile pentru ora 19:00. Între timp, cei de la CURS au transmis şi estimările tip exit poll valabile pentru ora închiderii urnelor în România, respectiv ora 21:00.
- PSD – 25,7%
- AUR – 19,5%
- USR – 15,7%
- PNL – 15,6%
- SOS – 5,5%
- POT – 5,3%
- UDMR – 5%
- SENS – 3,1%
- Alte partid – 4,6%
Aşadar, potrivit acestor informaţii, din noul Parlament ar urma să facă parte 7 partide. Ele sunt PSD, AUR, USR, PNL, SOS, POT și UDMR.
Exit poll alegeri parlamentare 2024. Românii au votat pentru noul Parlament
EXIT POLL alegeri parlamentare 2024. Chiar de Ziua Naţională, românii şi-au ales componenţa viitorului Parlament. Faţă de acum patru ani, cifrele de prezenţă au fost mult mai mari.
Iată ce indică primele date din sondajele de tip exit poll, realizate astăzi la ieşirea de la urne. După cum se putea bănui, PSD a adunat cele mai multe voturi. Cine îi urmează însă?
Date exit poll Sociopol pentru România TV:
PSD – 26%
AUR – 20%
PNL – 15%
USR – 14%
S.O.S. România (formațiunea Dianei Șoșoacă) -7%
UDMR – 5%
Partidul SENS – 5%
POT (Partidul Oamenilor Tineri, despre care se spune că l-ar sprijini pe Călin Georgescu) – 4%
Iată şi rezultatele unui sondaj realizat în ziua votului de către INSCOP:
Iată şi datele exit poll-ului CURS, prezentat de Antena 3:
Senat
PSD – 26,10%
AUR – 19,20%
PNL – 15,90%
USR – 15,60%
S.O.S. România – 5,40%
POT – 5,40%
UDMR – 5,00%
Partidul SENS – 3,20%
Camera Deputaţilor
PSD – 26,00%
AUR – 19,00%
PNL – 15,50%
USR – 15,50%
S.O.S. România – 5,50%
POT – 5,50%
UDMR – 5,00%
Partidul SENS – 3,20%
Urmează guvern de uniune naţională? PSD pare a fi deschis ideii
EXIT POLL alegeri parlamentare 2024. Aceste rezultate ar putea indica un viitor guvern de uniune naţională, format din partidele cu o orientare pro-europeană şi euroatlantică. Despre acest lucru a vorbit astăzi, 1 decembrie, şi preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Tudose. Ideea fusese vehiculată anterior şi de Elena Lasconi.
Mihai Tudose a afirmat că starea de spirit este bună la PSD, menționând că, în comparație cu alegerile prezidențiale, orice stare de spirit este mai bună, fiind greu de crezut că poate fi mai rău decât atunci. El a precizat că este clar că viitorul guvern va fi probabil unul de uniune națională, format din mai multe partide, deoarece votul pare foarte fragmentat.
El a sugerat totuşi să se aștepte cifrele oficiale de la BEC (Biroul Electoral Central) și să se discute ulterior pe baza lor, exprimându-și opinia că, din experiență, cu cât sunt mai puține partide într-o coaliție, cu atât lucrurile funcționează mai bine.
Tudose a reamintit experiența guvernului din 1996-1997, format din numeroase partide mici, pe care l-a considerat un dezastru pentru țară.
„Starea de spirit e bună, faţă de alegerile prezidenţiale orice stare de spirit e mai bună, că mai rău ca acolo e greu de crezut, dar este clar că va fi un guvern de uniune naţională, cumva, cu mai multe partide, pentru că pare că avem un vot foarte fragmentat.
S-a votat emoţional, asta e viaţa! Am zis un guvern de uniunea naţională, gândindu-mă la partidele pro-europene, euro-atlantice. (…)
Haideţi să vedem cifrele şi discutăm luni pe cifre. Din experienţă, cu cât sunt mai puţine partide în acea coaliţie, cu atât lucrurile funcţionează mai bine. Ne aducem aminte, unii, ce a însemnat acel guvern în ’96 sau ’97 cu 40 de partiduleţe, a fost un dezastru pentru ţară.
Noi vom prezenta partidului care sunt opţiunile şi partidul va hotărî. Toate variantele sunt posibile. Mâine, poimâine o să avem o şedinţă cu conducrile filialelor şi vom lua o decizie”, a fost declaraţia dată de Mihai Tudose în urmă cu câteva ore.