Potrivit exit-poll-ului realizat de CURS, referendumul inițiat de către primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a fost validat și câștigat de către el.
EXIT-POLL CURS: Nicușor Dan a câștigat referendumul din București
Potrivit exit-poll-ului CURS, referendumul inițiat de către primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a fost validat și câștigat de către el:
1. Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
Rezultat EXIT-POLL CURS: 67,30% da și 32,70% nu
2. Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită autorizaţiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?
Rezultat EXIT-POLL CURS: 64,50% da și 35,5% nu
3. Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?
Rezultat EXIT-POLL CURS: 82,90% da și 17,10% nu
Prezența la urne a depășit pragul de 30%
Bucureștenii au votat, iar referendumul convocat de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a atins pragul necesar pentru validare. La ora 17:00, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că 30,03% dintre alegători, adică 536.883 de bucureșteni, s-au prezentat la urne, îndeplinind astfel condițiile legale pentru validare.
Conform datelor centralizate, 527.820 de bucureșteni au votat pe listele permanente, iar 8.136 au ales să voteze pe liste suplimentare, iar 927 prin urna mobilă. Prezența a variat semnificativ de la un sector la altul, cu Sectorul 1 având cea mai mare participare, de 32,99%, urmat de Sectorul 6 cu 32,33%. În schimb, Sectorul 3 a avut cea mai scăzută prezență, de doar 25,74%.
„Nu cred că Parlamentul poate să ignore voința a 500.000 de bucureșteni și tocmai de aceea invit partidele parlamentare să se pronunțe pentru a transpune în legislație rezultatul Referendumului. Dacă ulterior parlamentul nu o să facă asta, avem și un plan B. Noi suntem o primărie, trebuie să avem grijă de parcuri, să facem investiții, nu trebuie să fim experți în legislație”, a spus el într-o intervenție TV.
Referendumul a inclus trei întrebări importante pentru viitorul Capitalei:
1. Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
2. Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?
3. Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?
Acest referendum a fost un moment crucial pentru administrația locală, iar succesul său confirmă o mobilizare semnificativă a cetățenilor capitalei.