Exodul masiv al celor din Hong Kong ar putea duce la scăderea costurilor ridicate ale chiriilor, în 2021, și la mii de case care vor rămîne goale. Este vorba de un fenomen care nu s-a mai întâmplat în ultimii aproape 20 de ani.
Hong Kong este renumit pentru prețurile sale imobiliare astronomice. În 2020, a fost desemnată cea mai scumpă piață imobiliară din lume, pentru al zecelea an consecutiv.
Dar 2021 ar putea fi anul schimbărilor majore pentru piața imobiliară a orașului, informează BusinessInsider.
Locuitorii din Hong Kong au început să vină în Marea Britanie de când China a adoptat, vara trecută, o nouă controversată lege de securitate națională. În ianuarie, o nouă schemă de vize din Marea Britanie a făcut și mai ușoară mutarea cetățenilor din Hong Kong. Guvernul britanic se așteaptă ca peste 300.000 de oameni din fosta colonie britanică să se mute în Anglia, în următorii cinci ani.
Asta va face ca, în mod sigur, chiriile cu prețuri astronomice din Hong Kong să scadă și cu 10%, provocând un seism major pe piața imobiliară din Hong Kong, potrivit South China Morning Post.
Costul ridicat al vieții și inegalitatea sunt deja la arhicunoscute. În timp ce bogații aruncă sute de milioane pe conace și pe vile extravagante, mulți rezidenți abia își pot permite să locuiască în „case cît o cutie de chibrit”.
Nici măcar pandemia și tulburările sociale nu au avut un impact prea mare asupra prețurilor din Hong Kong în 2020. Chiriile au rămas ridicate anul trecut, iar prețurile locuințelor au scăzut doar cu 4% între mai 2019 și octombrie 2020, potrivit Reuters.
Boom-ul emigrației
Afluxul de cetățeni din Hong Kong în Marea Britanie din ultimul an a dus la o creștere a cererii de bunuri imobiliare de lux în Londra. În 2020, majoritatea caselor londoneze care s-au vândut cu 10 milioane de lire sterline (aproximativ 14 milioane de dolari) au fost achiziționate de cumpărători din Hong Kong și China, a declarat agenția imobiliară de lux Beauchamp Estates.
Între timp, Hong Kong ar putea rămîne în acest an cu 66.683 de case goale, spre deosebire de cele 52.370 de anul trecut, potrivit Bloomberg. „Acesta este cel mai mare boom al emigrației din istoria Hong Kong-ului”, a declarat Andrew Lo, consultant în domeniul emigrării. „Oamenii din diferite niveluri ale societății, cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani, vorbesc cu toții despre emigrare”.