În urma exodului oligarhilor ruși din cele mai exclusiviste zone ale capitalei Marii Britanii, cum ar fi celebra Belgravia, multe case, care valorează zeci de milioane de lire sterline, par să fi rămas fără proprietari. Deși se conturează o nouă categorie de clienți super-bogați (câțiva miliardari din Silicon Valley care vor să schimbe aerul american cu ceața londoneză) multe penthouse-uri din Belgravia scoase la vânzare nu-și mai găsesc acum niciun cumpărător, scrie Bloomberg.
Explicația este simplă: prețurile sunt uriașe, iar „Londra e terminată”, după cum susține unul dintre cei care au ales să se mute în Dubai.
„Nu se vinde pentru că Londra este terminată”
Deși penthouse-ul nu face mai mult de 20 de milioane de lire sterline, proprietarul său l-a scos la vânzare cerând pe el 28 de milioane de lire sterline. Miliardarul este conștient că suma este exorbitantă, dar, spune el, nu-i pasă dacă se va vinde sau nu deoarece banii nu sunt importanți pentru el. „Nu se vinde pentru că Londra este practic terminată”, afirmă el. Taxele sunt din ce în ce mai mari. În plus, statutul său de ”non-dom” (non-domicile) în Marea Britanie a expirat, așa că a decis să se mute în Dubai.
În 2022 s-au înregistrat schimbări majore în averile globale ale super-bogaților
De fapt, în 2022 s-au înregistrat schimbări majore în averile globale ale super-bogaților. Populația globală cu o avere netă foarte mare (UHNW) a scăzut, pentru prima dată, din 2018, potrivit Raportului World Ultra Wealth 2022. Averile super-bogaților au fost afectate de incertitudinea economică, declanșată mai ales de războiul din Ucraina.
Averea netă combinată a celor ultra-bogați a scăzut, de asemenea, cu 11%, până la 41,8 trilioane de dolari. Cu toate acestea, Londra a fost singurul oraș din Top 10 care a câștigat mai mulți multimilionari în primele șase luni ale anului, cu o creștere de 2,6%.
Londinium a avut cel mai mare număr de vânzări, de peste 25 de milioane de dolari, din 2014
Și totuși, numărul vânzărilor clădirilor rezidențiale care au costuri de peste 25 de milioane de dolari a fost condus de Londra și New York. De fapt, Londinium a avut cel mai mare număr de vânzări de peste 25 de milioane de dolari din 2014. Pe de altă parte, este adevărat că oamenii au acum o mai mare mobilitate, parțial, ca moștenire a pandemiei. În ultimii doi ani, țările au învățat că, dacă creează un regim fiscal atrăgător, asta poate contribui la stimularea unui aflux de rezidenți foarte bogați.
Singapore găzduiește acum un număr tot mai mare de cetățeni europeni
Singapore găzduiește acum un număr tot mai mare de cetățeni europeni, chinezii au făcut din Hong Kong o regiune tot mai râvnită de occidentali din punct de vedere fiscal, în timp ce Dubai și Turcia oferă stimulente majore. De pe listă nu puteau fi excluse principatul Monaco și Elveția.
„Council tax”, taxa locală din Marea Britanie, se va majora în funcție de clasificarea zonală, astfel încât zonele „mai bogate” vor plăti taxe mai mari, iar cele „mai sărace” taxe mai mici. „Council tax”, taxa locală, va crește la Londra cu până la 125 de lire sterline în districtele cele mai bogate, pentru că multe consilii locale profită de posibilitatea de a majora taxele locale cu până la 4,99% fără a fi nevoie să facă referendum printre localnici.
Cel mai ieftin cartier din capitală, Westminster, va adăuga din aprilie cel puțin 9 lire sterline, după ce primarul Londrei, Sadiq Khan, a majorat cu 9,7% partea din taxele locale care merge direct la bugetul municipalității.