Expansiunea industriei combustibililor fosili, criticată dur de șeful ONU: Incompatibilă cu supraviețuirea umană
Secretarul general al ONU i-a acuzat pe producătorii de combustibili fosili și pe susținătorii lor financiari că „se grăbesc să extindă producția, știind foarte bine că modelul lor de afaceri este incompatibil cu supraviețuirea umană”.
Vorbind miercuri la Forumul Economic Mondial de la Davos, António Guterres a declarat că angajamentul de a limita încălzirea globală la 1,5 grade peste nivelurile preindustriale „se duce pe apa sâmbetei”.
„Flirtăm cu un dezastru climatic. În fiecare săptămână apare o nouă poveste de groază despre climă”, a spus el.
Industria combustibililor fosili, acuzată direct
Guterres a acuzat direct industria combustibililor fosili atunci când s-a adresat mulțimii de la Davos, formată din miliardari, politicieni și lideri de afaceri, inclusiv zeci de directori de nivel înalt de la cele mai mari companii de petrol și gaze din lume.
„Săptămâna trecută am aflat că anumiți producători de combustibili fosili erau pe deplin conștienți, în anii 1970, că produsul lor de bază ne încălzea planeta”, a spus el, făcând aluzie la o analiză care a arătat că propriii oameni de știință de la ExxonMobil au prezis cu exactitate încălzirea globală viitoare în rapoarte care datează de zeci de ani, în ciuda faptului că, ani la rând, compania a continuat în mod public să pună la îndoială știința climei și să facă lobby împotriva acțiunilor climatice.
„La fel ca și industria tutunului, ei au călcat în picioare propria lor știință. Big Oil a colportat marea minciună. Și, la fel ca industria tutunului, cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere”, a declarat Guterres în cadrul conferinței.
Nu este clar dacă ExxonMobil are vreun reprezentant la Davos. Niciunul nu se află pe lista oficială de participanți, iar compania nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
Într-o declarație pentru CNN săptămâna trecută despre această analiză, Todd Spitler, un purtător de cuvânt al companiei, a declarat: „ExxonMobil s-a angajat să facă parte din soluția la schimbările climatice și la riscurile pe care acestea le prezintă”, iar „cei care vorbesc despre faptul că ‘Exxon știa’ se înșeală”.
Clima, una dintre temele din 2023 de la Davos
Forumul Economic Mondial a făcut din climă una dintre temele reuniunii din acest an din stațiunea montană elvețiană, cu o serie de dezbateri dedicate unor subiecte precum tranziția energetică și durabilitatea.
Dar Guterres a avertizat că multe întreprinderi își stabilesc obiective climatice pe baza unor criterii „dubioase sau neclare”.
„Acest lucru induce în eroare consumatorii, investitorii și autoritățile de reglementare cu narațiuni false. Aceasta alimentează o cultură a dezinformării și confuziei legate de climă. Și lasă ușa larg deschisă pentru „greenwashing””, a spus el.
Un nou raport publicat marți de grupul de campanie „Reclaim Finance” a dezvăluit că zeci de bănci și instituții financiare care s-au angajat să atingă un nivel net zero continuă să investească bani în combustibili fosili.
Companiile trebuie să prezinte planuri de tranziție credibile și transparente
Raportul a analizat organizațiile financiare care au semnat pactul Alianța financiară pentru Net Zero de la Glasgow, acceptând să își alinieze investițiile la ambiția de a menține încălzirea globală la 1,5 grade – un acord cheie încheiat la conferința privind clima COP26 din 2021 de la Glasgow. De la semnare, însă, a constatat că membrii au investit sute de miliarde în combustibili fosili.
Guterres a cerut companiilor „să prezinte planuri de tranziție credibile și transparente cu privire la modul în care se va ajunge la un nivel net zero”, până la sfârșitul anului 2023.
În timp ce reuniunea de la Davos continuă, un grup de activiști internaționali pentru climă, printre care Vanessa Nakate din Uganda, Greta Thunberg din Suedia, Helena Gualinga din Ecuador și Luisa Neubauer din Germania, au lansat o petiție de „încetare și renunțare”, prin care solicită directorilor executivi din domeniul combustibililor fosili să „înceteze imediat să mai deschidă noi situri de extracție a petrolului, gazului sau cărbunelui și să nu mai blocheze tranziția către o energie curată”. Petiția a fost semnată de 800.000 de persoane și continuă să fie semnată, scrie CNN Business.