Expat în România: risc minim, salariu mare

Circa 300 de noi manageri străini completează, anual, eşaloanele de conducere ale multinaţionalelor din România, consolidând o comunitate a expaţilor dominată de cetăţeni din Grecia, Italia şi Olanda. Sotiris Karagiozidis, managing partner al companiei de consultanţă în resurse umane Human Capital Solutions (HCS), a venit în România în urmă cu peste şapte ani, cu gândul că se va întoarce în Grecia natală într-un an, maximum trei. Între timp, şi-a dat demisia de

Circa 300 de noi manageri străini completează, anual, eşaloanele de conducere ale multinaţionalelor din România, consolidând o comunitate a expaţilor dominată de cetăţeni din Grecia, Italia şi Olanda.

Sotiris Karagiozidis, managing partner al companiei de consultanţă în resurse umane Human Capital Solutions (HCS), a venit în România în urmă cu peste şapte ani, cu gândul că se va întoarce în Grecia natală într-un an, maximum trei. Între timp, şi-a dat demisia de la firma al cărei general manager fusese aici, Response International, şi şi-a înfiinţat propria afacere. Anul acesta îşi va aduce şi familia aici, după ce, împreună cu alţi expaţi eleni şi cu sprijinul guvernului de la Atena, a reuşit să pună bazele unei şcoli adresate exclusiv copiilor greci. „În ’96, când le spuneai străinilor de România, se uitau strâmb, iar acum toată lumea vrea să vină aici. Îmi sună încontinuu telefonul, cunoştinţe care au alte cunoştinţe care vor să le găsesc o slujbă în România“.

Gradul de risc al ţării adaugă procente la salariu

Panos Manopoulos, managing partner în cadrul companiei de executive search Stanton Chase, estima anterior că în România intră, anual, între 200 şi 300 de străini pe poziţii de conducere. Potrivit acestuia, în momentul de faţă există cel puţin 10.000 de expaţi cu contracte limitate, această cifră neluând în calcul numărul străinilor stabiliţi pe piaţa românească.

„Prin anul 2000, numărul străinilor începuse să scadă, dar acum a intrat din nou pe un trend ascendent“, spune Karagiozidis. Două raţiuni stau la baza acestei tendinţe: strategiile companiilor multinaţionale, care includ, de cele mai multe ori, aducerea unui director de la centru în cazul unei noi investiţii, precum şi creşterea galopantă a salariilor din top-managementul autohton, care face ca, în momentul de faţă, să existe domenii în care veniturile acordate să fie cu până la 30 de procente mai mari decât în unele state occidentale.

Venituri mai mari în România decât în Spania

Pachetul salarial al viitorului CEO depinde de o plajă foarte largă de factori. Astfel, veniturile vor fi negociate în funcţie de obiectivele pe care trebuie să le împlinească – implementarea unei strategii noi sau continuarea investiţiilor -, de anii de experienţă ai managerului, de distanţa la care este trimis sau de nivelul de trai din statul respectiv ori de natura pieţei – dacă se află încă în tranziţie sau este matură. Apoi, una dintre cele mai importante variabile este gradul de risc al ţării. „Chiar dacă în Afganistan preţurile sunt foarte mici şi nu ar avea pe ce să-şi cheltuiască salariul, cu siguranţă acesta va fi mult mai consistent decât în România, care nu prezintă, practic, niciun pericol“, explică Karagiozidis.

Potrivit directorului Human Capital Solutions, expaţii cu salariile cele mai mari din România sunt, în general, cei din Marea Britanie, Statele Unite şi Japonia.

Preferinţa companiilor pentru expaţi nu se rezumă numai la cel mai înalt nivel ierarhic, ci poate merge şi către middle management, cel mai adesea în companiile din IT/Telecom şi, mai frecvent, pentru departamentele marketing şi financiar. „În domeniul vânzărilor,  atât de dinamic, nu este normal să aduci un expat, deoarece va avea nevoie de foarte mult timp pentru a cunoaşte piaţa şi a se adapta permanent la schimbările din acest domeniu. În plus, ca să facă treabă bună, trebuie să cunoască şi limba, criteriu neobligatoriu în alte sectoare“, spune directorul HCS.

Potrivit studiului „Total Remuneration Survey“, realizat anual de Mercer, salariul mediu brut al unui CEO din România este de 11.600 de euro. Suma este cu până la 20-30 de procente mai mare decât cea obţinută de un manager în ţări precum Portugalia, Grecia sau chiar Spania. Există, însă, top manageri cu salarii de 400.000 de euro anual, spune Ariel Ungureanu, senior consultant în cadrul companiei Barnett McCall.

3000 de euro este salariul minim al unui manager expat din România, potrivit specialiştilor în recrutare

14 este locul ocupat de Bucureşti în topul celor mai primitoare 300 de oraşe pentru expaţi. Comparativ, următoarea destinaţie din Europa Centrală şi de Est, Bratislava, se plasează pe locul 20.