Adică cu patru grade mai puțin decât estimările teoretice, iar pentru persoanele în vârstă acest prag este, probabil, și mai mic.
Deoarece oamenii se răcoresc prin așa numita răcire evaporativă (de exemplu, transpirația ne ajută să ne răcorim), este important să înțelegem „temperatura bulbului umed”. Aceasta este etapa în care umiditatea și căldura ating un punct în care evaporarea prin transpirație nu mai reușește să răcorească trupul unei persoane.
În comparație cu climatele calde și uscate, corpul uman nu poate rezista la fel de bine la clima caldă și umedă. Asta pentru că la o umiditate de 100%, transpirația noastră nu se poate evapora la fel de ușor pentru a ne răcori corpul.
Temperaturile pot să atingă doar 31 °C pentru ca să fim atinși de insolație
Într-un mediu absolut uscat, pragul uman de supraviețuire este probabil în jur de 50 °C. Dar pentru un mediu complet umed, noile rezultate sugerează că temperaturile pot să atingă doar 31 °C înainte ca oamenii să fie atinși de insolație.
Cu o expunere prelungită la astfel de condiții, moartea este inevitabilă, spun autorii.
Cercetătorii au recrutat 24 de adulți tineri și sănătoși, cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani
Pentru a afla ”temperatura reală a bulbului umed” la care oamenii au risc de insolație și de deces, cercetătorii au recrutat 24 de adulți tineri și sănătoși, cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani.
Echipa a început cu o cohortă tânără, deoarece tinerii pot oferi „cel mai bun caz” de referință. Persoanele în vârstă, femeile însărcinate și alte populații vulnerabile nu sunt, în general, capabile să tolereze nici căldura, nici umiditatea.
Înainte de a intra într-o cameră cu niveluri reglabile de temperatură și umiditate, participanții au înghițit un dispozitiv mic, pentru a-și măsura temperatura corpului și a transmite aceste informații cercetătorilor.
Apoi, participanții au fost rugați să pedaleze încet pe o bicicletă medicală, pe măsură ce temperatura și umiditatea camerei au crescut treptat. Când corpul lor nu a mai fost capabil să mențină o temperatură centrală, experimentul a fost oprit.
În medie, în aceste condiții, temperaturile critice ale bulbului umed au variat între 30°C și 31°C.
„Dacă știm care sunt acele limite superioare de temperatură și umiditate, putem pregăti mai bine oamenii, în special pe cei mai vulnerabili, înaintea unui val de căldură”, spune fiziologul Larry Kenney de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, citat de Sciencealert.
„Aceasta ar putea însemna protejarea, din timp, a celor mai bolnavi, care au nevoie de îngrijire, crearea de alerte când apare un val de căldură sau elaborarea unor grafice care să ofere îndrumări pentru diferite intervale de temperatură și umiditate”, explică Larry Kenney.
Pakistanul, India și regiuni din Asia de Sud-Est și America Centrală vor experimenta niveluri maxime de umiditate
Pe măsură ce schimbările climatice determină încălzirea globală excesivă și evaporarea apei, crescând căldura și umiditatea atmosferei, amenințarea depășirii pragurilor temperaturii bulbului umed devine din ce în ce mai probabilă. Mai ales la tropice.
Oamenii de știință bănuiesc că până la sfârșitul secolului, Pakistanul, India și regiuni din Asia de Sud-Est, Golful Persic și America Centrală vor experimenta mult mai des niveluri maxime de umiditate la temperaturi de peste 35 °C.