După întârzierea de un an, oamenii de ştiinţă din Elveţia au reluat experimentul prin care se încearcă simularea condiţiilor Big-Bangului, care a dus la apariţia universului. La Centrul European de Cercetare Nucleară (CERN), oamenii de ştiinţă au reuşit deja că creeze fluxuri de particule bidirecţionale în acceleratorul de particule, o investiţie de 9,8 miliarde de dolari. Este deja un pas înainte faţă de tentativa din septembrie 2008, blocată de o defecţiune tehnică.
După întârzierea de un an, oamenii de ştiinţă din Elveţia au reluat experimentul prin care se încearcă simularea condiţiilor Big-Bangului, care a dus la apariţia universului.
La Centrul European de Cercetare Nucleară (CERN), oamenii de ştiinţă au reuşit deja că creeze fluxuri de particule bidirecţionale în acceleratorul de particule, o investiţie de 9,8 miliarde de dolari. Este deja un pas înainte faţă de tentativa din septembrie 2008, blocată de o defecţiune tehnică.
Rolf Heuer, directorul general al CERN, citat de Reuters susţine că repornirea experimentului a presupus eforturi herculiene.
Potrivit purtătorului de cuvânt al insitituţiei, James Gillies, experiementul va ajunge la etapa cea mai interesantă, când fasciculele de particule din accelerator se vor lovi la niveluri ale energiei mult mai mari faţă de cele din simulările de până acum, ceea ce probabil se va întâmpla în ianuarie.
Evoluţia experimentului pas cu pas poate fi urmărită pe twitter, la https://twitter.com/cern
Sursa: Reuters