E adevărat că distanța de 1,5 metri față de alte persoane poate reduce șansele ca secrețiile nazale sub formă de picături, încărcate de coronavirus, să ajungă în ochi, nas sau gură când cineva tușește în preajma voastră. Majoritatea acestor picături sunt prea mici pentru a fi văzute, iar oamenii le aruncă în aer tot timpul, atunci când strigă, vorbesc sau chiar respiră. Dar regula de 1,5 metri sau mai mult nu ține seama de toate riscurile, în special când vine vorba de interior, arată NationalInterest.
Sursa citată explică ce se întâmplă când intrăm într-o cameră în care cineva fumează o țigară. Cu cât ești mai aproape de țigară, cu atât mirosul este mai puternic și cu atât inspiri mai mult fum. Fumul acela persistă și în aer. În timp, nu va conta unde vă aflați în cameră. Iar acest fum, care cuprinde particule care au dimensiuni similare cu picăturile din secrețiile nazale, va fi peste tot. Deși nu este o analogie perfectă, imaginarea modului în care fumul de țigară circulă prin diferite medii, atât în interior, cât și în exterior, aceasta poate ajuta la vizualizarea modului în care circulă în aer picăturile încărcate de viruși.
Autorul acestui experiment publicat de NI, expert în dinamica fluidelor și aerosoli, a obsevat modul în care circulă COVID-19 și riscurile pe care le creează. Regula de 1,5 metri distanțare este un punct de referință bun, dar, spune el, este important să înțelegem limitele sale. El spun că riscul de infectare este cel mai mare lângă o persoană care are virusul și scade odată cu distanțarea de aceasta. Cu toate acestea, modul în care picăturile respiratorii se amestecă în aer și concentrația rezultată influențează distanța necesară pentru a evita expunerea.
În aer liber, explică acesta, combinația între distanțare fizică și acoperire a feței oferă o protecție excelentă împotriva transmiterii virusului.
Deci, în cazul fumătorilor, fumul poate fi dus de vânt cu mult mai mult de 1,5 metri. Dar concentrațiile mari de fum nu se acumulează de obicei în aer, deoarece fumul se diluează rapid prin volumul mare de aer. O strategie extrem de eficientă pentru a evita inhalarea fumului este de a evita să fii în direcția vântului fumătorului. Acest lucru este valabil și pentru picăturile respiratorii.
Concluzia expertului este că nu se poate spune că o anumită distanțare poate asigura neinfectarea într-o cameră slab ventilată. Iar măștile de protecție ar trebui purtate tot timpul în spațiile interioare, pentru că pot reduce concentrația picăturilor respiratorii expulzate în cameră, oferind o anumită protecție împotriva virușilor.