Putin a folosit acest tip de șantaj energetic împotriva Europei ani la rând, dar în 2022 a pus batista pe țambal. Există, totuși, o verigă slabă în această strategie: economia Rusiei a rămas pe linia de plutire deoarece piața energiei este super globalizată.

Iar agresiunea lui Putin s-ar putea întoarce, în mod spectaculos, împotriva sa, potrivit Yahoo.com.

De la destrămarea URSS, în 1990 și de la intrarea țărilor în economia globală, inclusiv a Rusiei și a Chinei, energia, mai ales petrolul, a devenit o marfă globală, a scris Daniel Yergin, expert în energie,  într-un articol din Wall Street Journal.

Furnizorii importanți precum Rusia pot conta pe țări din orice colț al lumii pentru a li se cumpăra petrolul, având astfel o sursă stabilă de venituri care le susține economia.

Sfârșitul perioadei de glorie a pieței petrolului

Dar războiul din Ucraina și aversiunea Occidentului față de importurile rusești de energie ar putea însemna sfârșitul perioadei de glorie a pieței internaționale de petrol, care poate fi înlocuită de o versiune mai fragmentată și regionalizată, în care granițele sunt definite de politică, consideră Yergin.

„Interdicția Europei asupra petrolului rusesc, combinată cu „plafonarea” prețurilor petrolului rusesc, marchează sfârșitul pieței globale a petrolului. „În locul său va exista o piață ale cărei granițe sunt modelate nu numai de economie și logistică, ci și de strategia geopolitică”, a scris el.

Strategia se va întoarce împotriva lui Putin

Yergin crede că Rusia ar putea riposta împotriva noilor măsuri energetice ale UE prin reducerea producției de petrol și creșterea prețurilor, complicând și mai mult lucrurile pentru națiunile care susțin Ucraina. Cu toate acestea, natura fragmentată și imprevizibilă a pieței petroliere  actuale ar putea însemna că strategia se va întoarce împotriva lui Putin.

„Moscova va contraataca, sperând să provoace perturbări, panică și o întrerupere a sprijinului pentru Ucraina. Dar Rusia va avea o perioadă mai grea decât crede, având în vedere condițiile actuale ale pieței”, a scris Yergin.

Anularea jocului Kremlinului

În fața unei puternice demonstrații de unitate a Europei și a SUA, Rusia a încercat să își valorifice statutul de furnizor major global de energie pentru a reduce sprijinul pentru Ucraina. Dar aliații occidentali au reușit să rămână pe poziție.

Uniunea Europeană, cel mai mare client al Rusiei, a început să elimine, treptat, importurile de petrol din Rusia, în timp ce G7 a aprobat o plafonare pentru prețul petrolului rusesc. Pentru Putin, independența tot mai mare a Occidentului față de energia rusă și o piață globală a petrolului mai fragmentată ar putea duce la o scădere semnificativă a veniturilor țării sale din energie.

Plafonarea prețului petrolului, pe care Yergin a numit-o o idee „ingenioasă”, a fost stabilită la 60 de dolari pe baril, fiind concepută pentru a menține petrolul rusesc pe piață, limitând în același timp veniturile țării din țiței și produse petroliere, inclusiv benzină și motorină. În primele șase luni ale războiului, acestea au adus venituri de 102 miliarde de euro Rusiei.

Kremlinul a amenințat că va reduce producția rusă de petrol cu ​​5% până la 7% la începutul anului viitor, crescând prețurile globale și înfometând și mai mult Occidentul de energie. La începutul lunii, oficialii ruși au semnalat că țara nu va vinde petrol statelor care au fost de acord cu plafonarea prețului.

Rusia pare să accepte ideea unei piețe de petrol mai regionalizate

Având în vedere că țările din Vest nu mai sunt clienți de încredere, Rusia pare să accepte ideea unei piețe de petrol mai regionalizate. Într-un interviu acordat canalului de știri saudit Asharq. ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, a declarat că Rusia „căută în mod activ clienți noi pentru petrol”, iar companiile petroliere ruse „își redirecționează aprovizionarea spre est, sud și alte țări”.

Intrarea pe o piață a petrolului mai mică ar putea afecta veniturile Rusiei, dacă aceasta decide să reducă producția, lucru pe care analiștii au avertizat că Putin l-ar putea face, în încercarea de a crește prețul petrolului și de a lovi dur Occidentul.