"Marea Caspică este de fapt un lac, nu este o mare deschisă, deci pentru orice conductă care ar trece prin această mare este nevoie de acordul tuturor ţărilor din jurul ei, ceea ce nu se va întâmpla niciodată (Rusia este ţară riverană Mării Caspice – n. r.). Astfel că, din punctul meu de vedere, nu vom avea din acea zonă o alimentare cu gaze de încredere", a spus Slavov, la Costineşti, la Forumul Energetic Regional FOREN.
El a arătat că Azerbaidjan nu va avea suficiente resurse pentru a acoperi cererea şi va furniza gaze tot din Rusia, în condiţiile în care statul caspic este conectat deja la sistemul de gaze rusesc.
"Deci, prin coridorul sudic, vom aduce de fapt tot gaz rusesc în Europa. În plus, Turcia, care este o ţară de tranzit pe acest coridor, va continua să sucească mâna la spate Europei pentru diverse interese economice şi politice", a mai afirmat expertul WEC.
Slavov a adăugat că el nu înţelege de ce Uniunea Europeană nu a sprijinit proiectul South Stream, prin care gazele ruseşti ar fi ajuns în centrul Europei prin partea de sud, în timp ce a acordat sprijin proiectului Nord Stream, care aduce gaze ruseşti în Germania prin nord.
"Acesta este încă un exemplu de standarde duble în Europa. Uniunea Europeană nu este pregătită sau nu a evoluat suficient să vorbească pe un singur glas cu furnizorii său, să apere interesul tuturor", a continuat Slavov.
Peste 600 de specialişti în energie de cel mai înalt nivel, printre care miniştri, lideri ai industriei energetice, experţi şi cercetători, reglementatori, personalităţi din mediul academic şi reprezentanţi ai organismelor neguvernamentale din ţară şi străinătate participă la cea de-a 13-a ediţie a Forumului Regional al Energiei din regiunea Central-Est Europeană (FOREN), organizat de Asociaţia Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei, potrivit Agerpres.