Consumul de gaze trebuie redus, a spus Allikson, deoarece subvențiile nu pot acoperi singure creșterile de preț în totalitate.
„Am văzut suișuri și coborâșuri cu prețurile. Prețul gazului, care stă și la baza prețului energiei electrice, a fost de 100 de euro pe megawatt-oră la începutul verii, a crescut la 300 de euro la sfârșitul verii, iar acum a scăzut la 200 de euro. Variațiile (de preț), chiar și în timpul zilei, sunt foarte mari și, prin urmare, dificil de prevăzut.
Ceea ce putem spune este că vom vedea că prețurile la gaze vor continua să crească. Cu siguranță vor apărea vești că aprovizionarea cu gaze undeva va fi din nou restricționată, iar piața va reacționa la acest lucru cu o creștere a prețurilor”, a declarat Allikson, potrivit News.ERR.ee
În cele din urmă, prețurile vor scădea
Cu toate acestea, astfel de anunțuri vor fi contrabalansate de știri care vor arăta că a scăzut consumul, iar acest lucru va duce la scăderea prețurilor.
„În septembrie, Indicele TTF, principalul punct de referință în raport cu care se cumpără gaze, a atins un nivel record. Prețurile au crescut și, în același timp, se transferă asupra consumatorilor, ceea ce este inevitabil. Chiar dacă gazul continuă să curgă, nu ne garantează un anumit preț.
Prețurile fluctuează în mod constant. Alaltăieri, prețurile au crescut rapid, însă săptămâna trecută au scăzut cu o treime. Speranța este că luna viitoare prețul va fi mai favorabil și că (prin urmare) vânzătorii vor ține cont de acest lucru în (strategiile) lor de stabilire a prețurilor.”
Ce trebuie să facem la iarnă?
Allikson spune că cheia pentru iarna viitoare este consumul frugal, deoarece subvențiile nu vor acoperi în totalitate costurile de creștere.
„Iarna aceasta va fi mai scumpă decât iarna trecută, care a fost, de asemenea, scumpă. Pentru consumatorii casnici, aprovizionarea cu gaze este garantată, așa că nu există o îngrijorare imediată. Pentru producția de energie termică sunt necesare înlocuiri pe scară mai largă ale gazului cu alți combustibili.
Fie cu petrol de șisturi, fie cu motorină. Da, (aceste opțiuni) sunt mai poluante, dar, în contextul iernii care urmează, sunt necesare pentru a trece peste această perioadă”.
Allikson a adăugat că subvențiile nu pot acoperi în totalitate creșterile prețurilor la energie, ceea ce înseamnă că trebuie redus și consumul de energie.
„Există cu siguranță unele sectoare de afaceri care au nevoie de sprijin. Dar, în alte domenii, costurile mai mari ale energiei vor trebui să se reflecte în creșterea prețurilor produselor. La urma urmei, nu suntem singuri, prețurile energiei cresc peste tot. Poate că, ținând cont de acest context, competitivitatea noastră nu va scădea, pentru că suntem cu toții în această situație împreună”, a declarat Allikson.
În unele domenii, gazul nu va putea fi înlocuit
Cu toate acestea, Allikson a adăugat că există unele domenii în care gazul nu poate fi înlocuit cu siguranță cu alte surse de combustibil.
„Ceea ce trebuie să se întâmple este că, în parte, consumul trebuie să scadă. Nu este posibil să se compenseze întreaga creștere a prețurilor la energie. Pentru că orice subvenție va contribui la menținerea consumului (la nivelurile actuale). Dar pentru întreaga piață, dacă mă uit în context european, este necesar ca consumul să scadă.”
UE este pregătiră pentru o criză energetică
Potrivit lui Allikson, Uniunea Europeană este acum mai bine pregătită pentru o criză energetică decât se temea în primăvară, după izbucnirea războiului Rusiei în Ucraina.
„Rezervoarele de gaz sunt mai pline decât în urmă cu un an, cu o capacitate medie de 81,5%, iar în Germania, care are cele mai ridicate (niveluri de) consum, chiar 85%. Există și regiuni, inclusiv în țările baltice, unde capacitățile de stocare nu sunt atât de mari. Dar chiar și în zilele în care nu vine niciun gaz de la Nord Stream, depozitele din Europa sunt pline.”
Potrivit lui Allikson, în Estonia, Letonia, Lituania și Finlanda există în prezent 12 terawați-oră de gaz în depozite, ceea ce este mai puțin decât în mod normal pentru această perioadă a anului.
„De aceea, este important pentru regiunea noastră ca nava de GNL (gaz natural lichefiat) să ajungă la timp, ceea ce înseamnă că va fi, de asemenea, gata de lansare la timp, fie în Paldiski, fie în portul Inkoo din Finlanda.”
Allikson consideră că este important faptul că nivelurile de consum de gaz în regiunea baltică au scăzut deja, Finlanda folosind acum aproape jumătate din cantitatea de gaz pe care o folosea anul trecut.
„Consumul de gaz a scăzut și în alte țări. Au sosit informații din toată Europa potrivit cărora industriile chimice, de îngrășăminte și de oțel și-au suspendat operațiunile, iar consumul direct de gaz și de electricitate a fost scos de pe piață. Da, acest lucru ar putea duce la penuria altor produse. Dar s-a înregistrat o reducere semnificativă a consumului de gaze, ceea ce înseamnă că va exista o cantitate suficientă de gaze, chiar dacă nu există o ofertă atât de mare”, a declarat Allikson.