Raportul elaborat de România în cadrul aşa-numitelor ”teste de stres” lansate anul trecut în ţările din UE, după catastrofa de la Fukushima este considerat adecvat şi cu un nivel corespunzător de detalii, cu excepţia cutremurelor şi a evenimentelor externe extreme, unde nu sunt abordate corespunzător punctele slabe şi efectele determinate de o trecere bruscă de la o stare la alta (”cliff-edge effects”) şi nici măsurile pentru prevenirea acestor efecte, precizează ENSREG.
Grupul a realizat, la solicitarea Comisiei Europene, un raport intermediar asupra evaluărilor naţionale, care trebuiau trimise până la sfârşitul anului trecut şi care au fost supuse unui proces de verificare efectuat de experţi din alte state membre şi de un reprezentant al Comisiei Europene. Comisia a decis însă joi să acorde mai mult timp statelor membre pentru verificări suplimentare.
ENSREG trebuie să trimită în luna iunie un alt raport intermediar miniştrilor europeni ai energiei. Raportul final ar urma să fie prezentat în toamnă, când Comisia Europeană ar putea face propuneri legislative pentru îmbunătăţirea siguranţei nucleare. UE numără 147 de reactoare nucleare din 14 ţări, printre care şi România, iar alte 24 de noi reactoare sunt în proiect, dintre care şase sunt deja în construcţie. Numai 38 de reactoare au fost inspectate până în acest moment în cadrul testelor de stres.
Referitor la evaluarea solidităţii centralei nucleare de la Cernavodă, raportul ENSREG menţionează că, deşi majoritatea evaluărilor făcute de România sunt în general considerate adecvate, rămân câteva probleme de soluţionat.
Coeficienţii de siguranţă pentru seisme sau inundaţii au fost evaluaţi cu identificarea limitată a efectelor ”cliff-edge” şi a punctelor vulnerabile, coeficienţii de siguranţă pentru condiţii meteorologice extreme nu sunt cuantificaţi în documentul elaborat de autorităţile române, iar probleme specifice precum sistemele de închidere diversificate sau administrarea centralei în timpul unor evenimente extreme ar putea avea nevoie de o analiză suplimentară, precizează raportul ENSREG.
În privinţa situaţiei centralei din România în legătură cu un posibil cutremur, experţii europeni arată că există puţine informaţii despre coeficienţii de siguranţă ale efectelor determinate de o trecere bruscă de la o stare la alta şi despre punctele vulnerabile şi nu există nicio dovadă că au fost luate în considerare îmbunătăţiri în faţa seismelor. În acest domeniu se propune continuarea eforturilor, iar experţii europeni recomandă CNCAN să obţină programe de calitate din partea concesionarilor şi să se asigure că activitatea este continuată în mod adecvat.
Experți europeni în securitate nucleară: Din raportul României lipsesc informații privind siguranța centralei de la Cernavodă în caz de seism
27 aprilie 2012, 10:51
Ultima modificare în 27 aprilie 2012, 13:51
Raportul privind securitatea nucleară elaborat de România respectă în totalitate cerinţele testelor de stres europene, dar nu abordează corespunzător problema efectelor determinate de o trecere bruscă de la o stare la alta în funcţionarea centralei de la Cernavodă în cazul unor cutremure şi evenimente externe extreme, a anunţat joi Grupul autorităţilor europene de reglementare în domeniul siguranţei nucleare (ENSREG), citat de Agerpres.
Etichete: cernavoda
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Aceste zece corporaţii deţin aproape tot ce cumpărăm
- Mai întâi eficientizare, şi apoi privatizare
- SUA şi Canada ar putea fi nevoite să elimine vizele pentru români
- Eugen Georgescu, revocat din funcţia de vicepreşedinte al ANRE
- Vicepreşedintele ANRE Eugen Georgescu, arestat pentru 29 de zile
- Premierul Ungureanu vrea ca România să devină un hub regional pentru tehnologia chineză
- SCANDALUL laptelui: „Domnul Fuia a făcut o declaraţie care şi pe mine m-a şocat”
- Australienii de la OZ Minerals interesaţi în continuare de Cupru Min
- Marea Britanie riscă sancţiuni din partea CE pentru discriminarea lucrătorilor români şi bulgari
- Un influent senator american vorbeşte despre lovituri aeriene asupra Iranului