Dacă vreţi să vă planificaţi o vacanţă în ţară sau în străinătate şi să apelaţi la o agenţie de turism sau un tur-operator, ar trebuí să vă interesaţi de situaţia financiară a firmei, ca să nu vă treziţi cu planurile de concediu spulberate şi, mai ales, fără bani! Avertismentul este lansat de experţii de la KeysFin care afirmă că, în prezent, există cel puţin 30 de companii într-o situaţie similară firmei Genius Travel SRL, care a intrat în insolvenţă şi care şi-a anunţat clienţii că nu le mai poate onora biletele de vacanţă
Potrivit experților KeysFin, din totalul de 2.825 de firme active în sectorul turismului, 1.938 (respectiv 68,6%) înregistrează dificultăţi financiare în ceea ce priveşte îndatorarea. De asemenea, 1.088 de societăţi comerciale au un capital propriu negativ (39%), 850 au un grad de îndatorare ridicat (30%), 748 au pierderi operaţionale (26%), în timp ce 1.120 de firme (40%) au un nivel de lichiditate sub cel acceptat şi alte 514 reprezintă companii cu furnizori restanţi.
“În vizorul nostru se află un total de 401 de companii unde datoriile au crescut cu peste 50% în acest an, în timp ce alte 103 firme au marcat o evoluţie negativă între 30-50%. Alte 261 firme din sectorul turismului au marcat creşteri ale datoriilor, însă la un nivel ceva mai temperat. Sunt peste 1.000 de firme de turism, din toată ţara, care au capitaluri proprii negative. Asta înseamnă că au înregistrat pierdere care s-a reportat în fiecare an şi/sau acţionarii şi-au retras profitul neinvestind în activitatea companiei (…) În plus, sunt tot mai multe firme care îşi achită cu întârziere furnizorii, iar asta poate duce la blocaj financiar, insolvenţă şi chiar faliment”, explică experţii KeysFin.