Crizele energetice anterioare au condus la eforturi climatice constructive. Acum însă, mai mult decât oricând, trebuie prevenită o catastrofă climatică, potrivit unui raport ONU, arată un comentariu publicat pe site-ul Forumului Economic Mondial. Chiar dacă Europa poate găsi relativ ușor alternative la aprovizionarea cu petrol din Rusia, nu același lucru se poate spune și în cazul gazelor.
Potrivit FEM, acum ne aflăm în mijlocul unei noi tragedii. Invazia Ucrainei a dus la izolarea, ca o măsură punitivă, a celui de-al treilea cel mai mare producător de petrol din lume, situație care amenință să împiedice progresul climatic înregistrat până în prezent.
”Resetare globală” a cheltuielilor energetice
Parlamentarii din SUA au aprobat interzicerea petrolului rusesc, iar creșterea prețurilor la gaze a stimulat apelurile pentru ca SUA să înceapă să foreze mai mult. Germania pornește vechile centrale electrice pe cărbune, iar Republica Cehă urmează să se bazeze pe cărbune mai mult decât era anticipat. Regatul Unit urmărește extinderea forărilor de petrol și gaze.
Între timp, petrolul s-a scumpit din nou, cu aproape 6%, odată cu declinul producției de țiței din Rusia și cu avertismentul recent al OPEC privind pierderile de aprovizionare cu petrol rus. Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol susține că este imposibil să se înlocuiască 7 milioane de barili pe zi din exporturile rusești de petrol şi alte lichide derivate.
Goldman Sachs spune că o „resetare globală” a cheltuielilor energetice este în curs de desfășurare, după ani de scădere a investițiilor în combustibili fosili. Criticând o formă de „optimism naiv” care a existat la finalul COP26, organizată la Glasgow anul trecut, secretarul general al ONU declara recent că dependența persistentă de energiile fosile reprezintă „o nebunie”.
Europa se află într-o situație dificilă din cauza dependenței mari de petrolul și gazele naturale rusești
Dar Europa se află acum într-o situație dificilă din cauza dependenței mari de petrolul și gazele naturale rusești. Multe state din Europa trebuie să țină luminile aprinse, fără a-și submina capacitatea de a se adapta la o planetă care se încălzești tot mai mult.
În timp ce Goldman Sachs spune că unele cheltuieli pentru producerea de hidrocarburi vor crește, dar consideră că, în paralel, vor crește și investițiile în energie regenerabilă.
Între timp, companiile responsabile pentru cea mai mare parte a emisiilor globale de dioxid de carbon pot folosi prețurile ridicate ale petrolului pentru a face alte lucruri decât să foreze. De exemplu, să folosească veniturile mari pentru a finanța eliminarea dioxidului de carbon din atmosferă.
Lecțiile trecutului
Șocuri anterioare ale prețurilor energiei au determinat măsuri progresive, ecologice.
Când țările arabe producătoare de petrol au început să limiteze producția în 1973, tot ca rezultat al izbucnirii unui război, acest lucru a dus la creșterea prețurilor la combustibil de aproape de patru ori și a declanșat cozi uriașe la benzinării. O altă creștere a prețurilor, în 1979, a avut efecte similare.
La acea vreme, în Europa această criză a generat un interes mai mare pentru surse de energie considerate la acea vreme „exotice”, precum vântul și „lumina soarelui”. Franța a început să construiască o centrală nucleară care generează 70% din electricitate.
În SUA, reacția la criza din anii 70 a inclus instituirea unei limite naționale de viteză și stabilirea unor standarde de economie de combustibil pentru industria auto. În plus, America a creat o Rezervă strategică de petrol, din care, luna trecută, președintele Biden a decis eliberarea pe piață a unui număr fără precedent de barili de petrol.
Invazia Ucrainei va simplifica sau va complica lupta împotriva schimbărilor climatice?
Deși poate părea aberant ca în vreme de război lumea să se concentreze asupra opțiunilor energetice și schimbărilor climatice, există o legătură clară. „Acesta este un război al combustibililor fosili”, a declarat recent un climatolog ucrainean.
Invazia Ucrainei va simplifica sau va complica lupta împotriva schimbărilor climatice? Conform acestei analize, răspunsul depinde în mare măsură de modul în care este analizată problema.
UE poate înceta simultan dependența de Rusia, urmărind decarbonizarea. Unii observatori spun că statele membre ar trebui să poată trece iarna viitoare fără importuri de gaz rusesc.
Irakul a exportat luna trecută mai mult petrol decât în jumătatea de secol anterioară, iar acest lucru ar putea complica eforturile de diversificare a surselor de venit ale țării, potrivit Al Monitor.
Chiar dacă Europa poate găsi relativ ușor alternative la aprovizionarea cu petrol din Rusia, conform acestei analize citate de Institutul Montaigne, nu același lucru se poate spune și în cazul gazelor.