Experţii avertizează: majorarea taxelor nu va putea fi evitată!

Situaţia tot mai grea a bugetului de stat în condiţiile unor colectări printre cele mai scăzute din punct de vedere procentual din întreaga Uniune Europeană lasă autorităţilor fiscale o marjă de manevră extrem de limitată. Practic, autorităţile se vor vedea puse foarte curând în faţa unei soluţii nepopulare: majorarea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) şi eventual, în disperare de cauză, a impozitului pe venit. În vreme ce Guvernul de la Bucureşti a adoptat tactica expe

Situaţia tot mai grea a bugetului de stat în condiţiile unor colectări printre cele mai scăzute din punct de vedere procentual din întreaga Uniune Europeană lasă autorităţilor fiscale o marjă de manevră extrem de limitată. Practic, autorităţile se vor vedea puse foarte curând în faţa unei soluţii nepopulare: majorarea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) şi eventual, în disperare de cauză, a impozitului pe venit.

În vreme ce Guvernul de la Bucureşti a adoptat tactica expectativei după antamarea împrumuturilor de la Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, Executivul de la Budapesta a trecut foarte direct la măsuri nepopulare. Oficialii maghiari au decis majorarea TVA, într-o prima fază, de la 20% la 23% pentru ca, ulterior, să „majoreze majorarea” cu încă două puncte procentuale, deoarece încasările nu acopereau nevoile tot mai mari ale unui buget tot mai mic.

În doar câteva luni, Taxa pe Valoarea Adăugată s-a mărit cu 5 puncte procentuale, de la 20% la 25%. Creşterea TVA a primit şi acceptul legislativului de la Budapesta care a decis, de asemenea, şi reducerea pensiilor pentru că efectele crizei asupra unui buget prost construit sunt devastatoare.

Tabloul pare a descrie până la identificare, aproape, situaţia din România. Potrivit unor informaţii semi-oficiale, în aprilie guvernul a avut mari dificultăţi în a plăti pensiile, iar în luna mai a avut probleme cu plata salariilor.

Probleme cu plata salariilor

Florin Dobrescu, preşedintele Federaţiei „Drum de Fier”, a spus ca protestele de pe 10 iunie, când mai multe trenuri au fost blocate în gări, au fost organziate de impiegaţi, pentru că primiseră doar jumătate din avansul pe mai şi nimic din lichidarea aferentă aceleiaşi luni. Nici angajaţii de la CFR Marfă nu primiserp niciun ban pe luna mai, a mai spus Dobrescu. Între timp, situaţia s-a remeditat, dar temerile că lucrurile vor recidiva persistă.

În acest context, mai mulţi analişti economici citaţi de CAPITAL Online susţin că este doar o chestiune de timp până când guvernul va decide majorarea taxelor.

Nicolae Chidesciuc: „O majorare a taxelor nu va putea fi evitată”

„Eu, unul, nu sunt pentru majorare de taxe, mai ales când economia este în recesiune, pentru că ar fi o măsură procilclică, însă, dacă nu reducem cheltuielile, probabil că nu vom avea de ales. Se pare că economia se contractă mai mult decât ne aşteptam, fapt care are un impact pe venituri. O majorare a taxelor nu va putea fi evitată. Există, totuşi, şi un element pozitiv, respectiv stabilizarea leului. Fără măsurile luate de către BNR, situaţia ar fi fost şi mai rea”, a declarat pentru CAPITAL Online Nicolae Chidesciuc, economistul-şef al ING.

Dragoş Cabat: „TVA-ul va fi majorat cu vreo 2%”

„Se pare majorarea TVA va fi necesară pentru a susţine bugetul. Pe de alta parte, nu se va ieşi din criză prin stimularea economiei. Cred că TVA-ul va fi majorat cu vreo 2%, nu am făcut, încă, un calcul exact. În ceea ce priveşte cota unică, aceasta nu ar avea de ce să fie modificată. Problema este că nu pot reduce impozitele pentru că nu au bani. Dacă ar fi bani, ar fi o idee bună, dar în actualul context, când guvernul nu are bani să plătească pensiile şi salariile, nu cred că se pune problema. E o idee bună să reduci impozitele, rămân mai mulţi bani la populaţie care vor fi introduşi în consum, care determină creşterea cererii, cererea determină creşterea vânzărilor, creşterea vânzărilor determină creşterea producţiei şi tot aşa, întreg ciclul economic fiind reluat. Din păcate, aşa cum am spus, acum nu se poate adopta o asemnea măsură, aşa că au văd o creştere a TVA cât mai curând”, a dezvăluit pentru CAPITAL Online analistul economic Dragoş Cabat.

Cristian Sima: „Susţin o majorare a TVA la produsele de lux”

„Eu susţin o majorare a TVA la produsele de lux coroborată cu o reducere a impozitului pe salariu pâna la 9%. Am facut calculele şi acest fapt  nu va afecta colectările la buget decât în prima luna, când va fi mai greu. De aceea cred că acestă măsură ar trebui adoptată acum, când intră prima tranşă de la FMI. Pogea nu face altceva decât să stingă mici incendii, prin măsurile pe care le aplică, dar în curând va veni un mare incendiu căruia nu va putea să-i facă faţă. Lucrurile se vor înrăutăţi în urmatoarele luni. Pogea să facă bine să mă sune şi îi dau soluţia. I-o dau şi pe gratis, numai să mă sune”, i-a transmis analistul financiar Cristian Sima ministrului de finanţe, prin intermediul CAPITAL Online.

FMI: Reducerea taxelor, misiune imposibilă

Ipoteza relaxării fiscale, avansată de către unii analişti ca măsură de ieşire din criză, este combătută de către reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, care susţin că, în actualele condiţii, România nu îşi permite reducerea taxelor şi a impozitelor.

„Este adevărat că atunci când eşti în recesiune există o mulţime de idei bine intenţionte pentru a avea expansiune fiscală, dar este dificil pentru România în contextul actual. În primul rând, România a avut deficite bugetare mai mari chiar în ani când economia creştea foarte rapid. Anul trecut, economia creştea cu 7,1%, iar deficitul bugetar era de 4,9% din PIB, care este foarte mare. Acest lucru este nesustenabil”, a declarat Tonny Lybek, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru România.

Bulgaria: 10% impozit pe profit

Potrivit EurActiv, la nivelul Uniunii Europene analiza impozitului pe profit arată că Austria, Belgia şi Franţa practică o formă de impozit forfetar/impozit minim.

– Germania aplică un impozit de 15% asupra profitului, plus o taxă locală de 14%.

– Slovacia are un impozit pe profit de 19%, iar dividendele nu se impozitează

– În Bulgaria impozitul pe profit este 10%.

În majoritatea celorlalte state, impozitul pe profit este de peste 20%, existând deduceri speciale pe anumite domenii.

Legat de impozitele pe venitul persoanelor fizice, în Belgia este de 25% – 50% începând de la 6.040 de euro pe an, în Malta variază între 0 şi 35%, Bulgaria, România şi Slovacia aplicând o cotă unică de 10%, 16%, respectiv, 19%.

DETALII:
Tabelul comparativ privind TVA în statele membre UE poate fi accesat aici.