Experții de la Kiev se așteaptă ca Rusia să provoace o escaladare, în contextul în care discuțiile dintre țara respectivă și occident nu au produs o detensionare a conflictului legat de Ucraina. Mai mult, autoritățile de la Kremlin au mărit presiunile.
Experții de la Kiev se așteaptă ca Rusia să provoace o escaladare! Moscova mărește presiunile
Reuniunea de la Viena a marcat sfârșitul primei runde de negocieri dintre Rusia și occident. Au avut loc discuţii cu SUA şi NATO la Geneva şi Bruxelles, pe care Moscova le-a iniţiat surprinzător la sfârşitul anului trecut, notează dw.com
Temele principale ale dezbaterilor au fost politica de securitate în Europa și apartenența la NATO a unor foste republici sovietice, precum Ucraina sau Georgia. În acest context, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunțat că Rusia vrea să împiedice alăturarea celor două țări la alianță.
A fost o săptămână istorică
Sursa menționată subliniază că a fost „o săptămână istorică”, deoarece nu au mai existat niciodată atâtea întâlniri în diverse formate şi într-un timp atât de scurt între Rusia şi occident .
„Rusia contribuie şi retoric la escaladarea situaţiei, câtă vreme diplomaţii săi de vârf compară situaţia de acum cu criza rachetelor din Cuba. La începutul negocierilor, Moscova a anunţat o nouă manevră militară la graniţa cu Ucraina. Şi SUA contribuie la acest climat ameninţător. Încă în timpul tratativelor de la Bruxelles, în SUA a fost prezentat un proiect de lege care prevede în premieră sancţiuni personale împotriva preşedintelui Putin în cazul în care situaţia din Ucraina escaladează”, notează Deutsche Welle.
De asemenea, diplomații ruși au ieşit în evidenţă prin„ afirmaţiile lor tăioase, chiar dure”, la adresa viitorilor parteneri de discuţii. De exemplu, şeful delegaţiei ruse la Geneva, Serghei Riabkov, a recomandat NATO într-un interviu „să-şi strângă catrafusele şi să se întoarcă pe poziţiile din 1997”.
„Ultimatumul pe care Rusia l-a dat SUA şi vestului nu avea din capul locului şanse de succes”, a declarat fostul viceministru rus de Externe, Gheorghi Kunadze, pentru DW. Totuși, acesta a subliniat că limbajul dur nu înseamnă automat că în curând se vor auzi focuri de armă.
O părere asemănătoare are și fostul ambasador german la Moscova, Rüdiger von Fritsch. Acesta susține că Rusia încearcă astfel să producă „presiuni maxime pentru a modifica în dauna terţilor ordinea de pace din Europa”
„Ce vedem în prezent este un limbaj dur ca parte a unei apariţii foarte agresive. Rusia încearcă astfel să producă presiuni maxime pentru a modifica în dauna terţilor ordinea de pace din Europa şi regulile ei, convenite în comun”, spune Rüdiger von Fritsch.