Experții din Cehia recomandă achiziționarea serului AstraZeneca
Guvernul ceh, după consultarea cu experţii sanitari, a considerat că nu este necesar să întrerupă administrarea acestui vaccin până când Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) nu va termina să elucideze dacă serul este sau nu asociat cazurilor de tromboză survenite la circa 30 de persoane, conform efe.com
„Vaccinul este de calitate iar eu l-am folosit să mă vaccinez”, a declarat Martin Balík, şeful Secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul General din Praga.
Țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare rată de contagieri
În declaraţii acordate iDnes, el a făcut apel guvernului ceh să cumpere „cât mai repede” loturi cu vaccinul AstraZeneca din acele ţări care nu doresc să-l mai administreze.
Cehia, cu o populaţie de 10,7 milioane de locuitori, este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare rată de contagieri din ultimele două săptămâni., cu 1.572 de cazuri la 100.000 de persoane.
În ultimele 24 de ore au fost detectate aproximativ 12.000 noi cazuri, mai puţin cu 18 % faţă de acum o săptămână, în timp ce contagierile active au depăşit 87.700, dintre care 8.910 de pacienţi sunt spitalizaţi, o cifră care se menţine stabilă luna aceasta.
Numărul persoanelor vaccinate până în prezent a ajuns la 1,2 milioane de persoane, reprezentând 11 % din populaţia cu vârsta peste 16 ani.
Europa, cu sufletul la gură
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) urmează să anunţe joi după-amiază rezultatul evaluării sale asupra siguranţei vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19, după ce mai multe state membre ale Uniunii Europene au suspendat administrarea acestui vaccin de teama efectelor adverse, transmit AFP şi dpa.
Avizul EMA este aşteptat în mod special într-o perioadă când Uniunea Europeană, aflată în plină penurie de vaccinuri, se bazează pe milioane de doze ale vaccinului produs de compania britanică AstraZeneca.
Şapte state membre UE, printre care Germania şi Franţa, s-au alăturat la începutul săptămânii listei cu 15 ţări care au suspendat administrarea acestui vaccin în urma manifestării unor efecte adverse, precum dificultăţi de coagulare a sângelui.
Şefa EMA, Emer Cooke, s-a declarat deja ”ferm convinsă” că în cazul acestui vaccin beneficiile depăşesc riscurile. Deşi nu este exclus ca EMA să recomande suspendarea utilizării vaccinului AstraZeneca în Uniunea Europeană, agenţia s-ar putea mulţumi cu publicarea unui ”avertisment suplimentar”, a adăugat ea.
Sursă foto: Dreamstime