Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a contrazis, azi, declaraţiile făcute de premierul Viorica Dăncilă, înainte de şedinţa de Guvern, precizând că angajatorii cu peste 50 de salariaţi au „posibilitatea” să aibă un expert în egalitate de şanse, nefiind obligaţi. Iniţial, premierul anunţase că măsura va fi una obligatorie.
„În şedinţa de azi a fost reglementată profesia de expert şi cea de tehnician în egalitate de şanse. Actul normativ stabileşte că persoanele juridice din sectorul public sau privat care au peste 50 de salariaţi vor avea posibilitatea de angaja un expert sau un tehnician în egalitate de şanse în limita bugetului destinat cheltuielilor salariale”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, în conferinţa de presă de după şedinţa de Guvern de joi.
„Repet: vor avea posibilitatea. Nu este o măsură obligatorie. Este la latitudinea angajatorului şi tot angajatorul poate decide dacă persoana respectivă poate fi reîncadrată din angajaţii pe care deja îi are, adică nu trebuie neapărat să angajeze, poate trimite pe cineva la cursuri”, a subliniat Nelu Barbu.
Premierul Viorica Dăncilă a precizat, joi, înaintea şedinţei de Guvern, că va fi introdusă obligaţia persoanelor juridice din sistemul public, dar şi din sectorul privat, care au peste 50 de salariaţi, să aibă în structura de personal un expert în egalitate de şanse.
Ea a menţionat că se intenţionează ca în România egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi să fie efectiv asigurată.
„Vom introduce obligaţia persoanelor juridice din sistemul public, dar şi din sectorul privat, care au peste 50 de salariaţi, de a avea în structura de personal un expert în egalitate de şanse. Nu urmărim să încărcăm birocraţia cu noi funcţii. Vrem ca această sarcină a experţilor să fie exercitată în mod activ şi util”, a spus Dăncilă.